Олександр Волошин: ми хочемо показати приклад громадам, як потрібно керувати закладами культури

Олександр Волошин: ми хочемо показати приклад громадам, як потрібно керувати закладами культури

Дозвілля в об’єднаних територіальних громадах. Про можливості та перспективи організації дозвілля на Одещині та в Тернополі розповіли в ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна. Сучасна громада" голова тузлівської ОТГ Татарбунарського району Лариса Корнован-Мойсеєнко, голова коноплянської ОТГ Іванівського району Олександр Волошин та голова великогаївської ОТГ Тернопільської області Олег Кохман.

Де у ваших громадах можна відпочити, і взагалі, провести цікаво час?

Лариса Корнован-Мойсеєнко: у нашій громаді за три роки ми організували спортивний майданчик з тренажерами на стадіоні, зробили великий дитячий майданчик, а також ще один парк додатковий за кошти сільської ради. Також маємо великі плани на майбутнє – хочемо будувати спортивну залу.

Олександр Волошин: ми почали з дозвілля школярів, а для того, аби вони мал час на дозвілля ми організували в школі безкоштовне харчування з першогопо одинадцятий клас. Ми вже закупили вуличні тренажери, закінчуємо проект з будівництва спортивної зали, а також провели тендер на закупівлю меблів для будинку культури і встановлюємо там опалення.

Олег Кохман: громада наша розвивається,  в кожному селі ми поставили дитячі майданчики. Щоб батькам з малечею було де відпочивати. Зробили два майданчика зі штучним покриттям для спортсменів. До нас завітала футбольна школа "Реалу". Де ми навчаємо 35 дітей з малозахищених верств населення. Ми утворили відділ культури молоді і спорту, де відбуваються різні заходи. Проводимо різні конкурси, велопробіги, свята "спортивна родина" і не тільки.

Як Ви розставляєте пріоритети, чи  вважаєте, що ця сфера є важливою для громади?

Лариса Корнован-Мойсеєнко:  звісно проблем вистачає, але дозвілля – це важлива частина розвитку, особливо для молоді. Ми підтримуємо сільські будинки культури і бібліотеки. В центральній бібліотеці у нас є комп’ютери з інтернетом, а також вай фай зони. Молодь – це наше майбутнє, то намагаємось дослухатися, щоб їм хотілося залишатися жити в селі, щоб вони пишалися своїм селом.

Олександр Волошин: у нас це питання в числі перших. Ми створили комунальне підприємство, що займається розведенням мереж. Таким чином ми намагаємось розтягнути громадою високошвидкісний інтернет. А то наші мами жаліються, що студенти не приїздять на вихідні, бо немає інтернету хорошого.

Олег Кохман: звісно культура – це не перше, на що виділялись кошти. Швидше ми намагаємось просто тримати на рівні цю галузь.  Перший рік після об’єднання  піднімали благоустрій – ремонтували дороги, потім освіту, на третій рік пріоритетом стоїть медицина, а вже  на наступний рік у стратегії громади прописано створення коворкінг центру.

На досвіді Ваших громад, яких оновлень потребують заклади культури?

Лариса Корнован-Мойсеєнко: у нас є будинок культури і один сільський клуб. Не вистачає комп’ютерів і програм, щоб молодь легше було залучати. Вай-фаю, сучасних технологій.

А як краще один центр культури на громаду, чи по клубу в кожному селі?

Олександр Волошин: для мене краще один, тому що дефіцит кадрів у селі. Нам зараз передають бібліотеки, і ми за зиму хочемо радикально реорганізувати ці заклади і показати приклад, як потрібно керувати закладами культури.

Що, на Вашу думку, потрібно запропонувати молоді, щоб центри дозвілля стали справді популярними?

Олег Кохман: центри дозвілля – це такі гуртки за інтересами для всіх, але клуби таки повинні бути, тому що ми віддаляємо послугу для нашої молоді. Просто налагодити треба процес робочий.

Чи витримують ваші клуби і центри дозвілля конкуренцію з приватними закладами?

Лариса Корнован-Мойсеєнко: у нас немає приватного клубу, є лише кафе яке працює вдень. Але в селі люди на стільки звикли до своїх будинків культури, що на кожне свято мешканці радо збираються у них. Після свят ми влаштовуємо дискотеки для молоді.

Олександр Волошин: у нас схожа ситуація. Ми монополісти зі своїм центром культури. Віддалені села витягують культуру за рахунок заходів, які організовують школи.

Олег Кохман: ми пробуємо проводити покази фільмів і мультиків – ці заходи користуються попитом.


Прослухати повну версію розмови.

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Іван Дем’янчук: за 5 років можливо завершити реформи децентралізації по всій Україні
Василь Курилас: основні джерела наповнення бюджетів ОТГ — земля та людський ресурс
Оксана Колесник: попит на дошкільні заклади є, особливо у старших групах
Для безпеки громадян в селищах встановлення камер є ефективним — Святослав Журовський
Сергій Замідра: діти отримали механізм допомоги ОТГ і зробили карти культурних об’єктів