Біологиня розповіла, чи справді нам стає легше від сліз

Біологиня розповіла, чи справді нам стає легше від сліз

Чи справді нам легше від cліз? Про це можемо дізнатися з програми "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

Як ми плачемо? Коли стається щось, що ми не очікували і не контролюємо, то амигдала, частина мозку яка бере участь в емоціях, пам'яті і прив'язаності, посилає сигнал в гіпоталамус.

Запускається реакція стресу, ми - плачемо. Гіпоталамус. Це інша частина мозку і з ним навіть колись пов'язували душу, бо гіпоталамус контролює майже всю біохімію і фізіологію. Він впливає на те, на що ми не маємо свідомого впливу: на рівень цукру, голод, температуру і в тому числі плач. Запускається реакція стресу, ми - плачемо. Прийнято вважати, що сльози нібито очищують тіло і виводять так званий стресовий гормон кортизол, але річ не в цьому. Справді, в сльозах, так само як в слині і в поті, є кортизол, але його кількість пропорційна вмісту в крові, він не виводиться навмисне зі сльозами. Його утворення наднирниками, коли на нас діє стресовий чинник, набагато переважає втрати кортизолу зі сльозами. Але якщо ми заспокоємося, от тут наднирники і припинять його викидати і за пару годин кортизол зруйнується в печінці і виведеться нирками.

Люди, які щойно плакали через переживання, зазвичай почуваються гірше, ніж потім про це згадують, а от люди, які навмисне дивляться сльозливі мелодрами, від такого катарсису одразу почуваються краще. Сентиментальність, як казав соціальний філософ Еріх Фромм, це бажання хоч і через уявну, неіснуючу причину пережити емоції, яких у житті чомусь бракує або ми їх уникаємо. 

Сльози - це сигнал людини самій собі. Науковці, які досліджують плач, вважають, що сльози - це сигнал людини самій собі і людям довкола, що не все гаразд, сталося справді погане і слід щось зробити аби стало краще.

Завдяки сльозам ми усвідомлюємо ступінь проблеми, беремо під контроль дихання і, в кращому разі, отримаємо допомогу від людей поруч. Нам стає легше від сліз, якщо ми самі вважаємо, що плакати корисно. До 11 років життя і хлопці, і дівчата однаково багато плачуть. Потім хлопці починають плакати менше, бо соромляться.

Прослухати детальніше можете за посиланням