Жодних утисків церков в Україні немає — Нищук

Жодних утисків церков в Україні немає — Нищук

Жодних утисків церков в Україні немає, переконаний міністр культури Євген Нищук. Про це він повідомив в ефірі телеканалу UA: Перший. Коментуючи перевірки Києво-Печерської та Почаївської лавр, Нищук пояснив, що міністерство культури проводить лише звірку наявності предметів цінності, що знаходяться на території національних заповідників.

 

"Культура завжди була пов’язана з духовністю. Багато культурологічних процесів, які відбуваються, відбуваються в контексті духовності України. Сьогоднішня подія є більшою, ніж питання релігії, ніж питання однієї з найбільших гілок в Україні православ’я. Це є питання незалежності України. Незалежність української церкви — це один з символів незалежності України", — зазначив міністр культури.

 

Міністр культури також прокоментував перевірки Києво-Печерської лаври і Почаївської, які зараз де-факто належать Московському патріархату.

 

"Ці об’єкти є власністю держави Україна. Вони знаходяться на території національних заповідників. Багато речей і цінностей, які там використовуються церквою, є музейним фондом України. Міністерство культури як орган, який несе відповідальність за ці заповідники, які несуть відповідальність за збереження цих цінностей, час від часу роблять звірку наявності цих предметів. Тому ми робили планову звірку, коли після 17 грудня нам нададуть ці звіти, ми широко у засоби масової інформації це висвітлимо. Але я хотів би зауважити, що ніяких утисків в Україні щодо будь-якої релігійної організації чи конфесії не може бути. В жодній мірі ніякого втручання в церковні справи немає. Ніхто нікого не збирається виселяти", — пояснив Нищук.

 

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив, що об'єднавчий архієрейський собор, на якому буде створена українська помісна церква, відбудеться 15 грудня.

29 листопада синод Вселенського патріархату схвалив текст Томосу про надання автокефалії українькій церкві.

Пізніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, скільки архієреїв візьмуть участь в об'єднавчому соборі. Водночас, як повідомлялося, синод Української Православної церкви Московського патріархату заборонив брати участь священикам в об’єднавчому соборі.

Прослухати повну версію розмови

 

На фото: міністр культури Євген Нищук