Біологиня розповіла, чи дійсно існує метеочутливість

Біологиня розповіла, чи дійсно існує метеочутливість

Деякі люди кажуть, що в них болить голова і суглоби через погоду, і можуть навіть передбачати дощ і холод, коли небо ще синє і ясне. У чому справа? Чи дійсно існує метеочутливість розберемося в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

Ще Гіпократ писав про вплив погоди та зміни сезонів на здоров'я. Панівна гіпотеза, яка пояснює біль в суглобах через зміни атмосферного тиску, каже, що синовіальна рідина у суглобі може стискатися чи розширюватися і чинити тиск та викликати біль. Втім опублікований в грудні 2017 року звіт Гарвардської школи здоров'я каже, що погода не впливає на біль у спині і суглобах.

Дослідники проаналізували частоту програми виклику лікарів у дощові дні з біллю в спині і суглобах. Усього проаналізували 11 мільйонів випадків і зв'язку не знайшли. 

Люди із хронічним болем намагаються знайти пояснення, наш мозок легко відшукує закономірності і списує біль на дощ, каже одна з дослідниць. Але біль у суглобах реальний. Виснаження через запальні процеси, біль, неможливість виходити з дому, поганий настрій і самопочуття, мовою нейрофізіології - брак серотоніну, який погіршує симптоми ревматоїдного артриту. Це - доведений факт.

Депресивні стани чи навіть сезонне ефективне порушення, самотність, поганий настрій і погода будуть знижувати рівень сератоніну в мозку і погіршувати чутливість до болю у хворих суглобах. Чи болять суглоби через зміну погоди чи ні, але лікарі радять тримати вражені остеоартритом кістки в теплі, приймати приписані лікарем знеболювальні та робити вправи. Які?

Коли ви ще в ліжку, по черзі підіймайте прямі ноги, потім треба сісти і позгинати ноги в колінах. Згодом встати і трохи поприсідати. Потім, тримаючись за стілець, спробуйте присідати на одній нозі. Дбайте про свої суглоби, намагайтеся завжди бути в гарному настрої та активними незалежно від погоди. Вчасно звертайтеся до лікаря. 

Будьте здорові!

Прослухати детальніше можете за посиланням