Насіров пояснив, чому його захист вимагав зачитати понад 700 сторінок обвинувального акту

Насіров пояснив, чому його захист вимагав зачитати понад 700 сторінок обвинувального акту

Поновлений на посаді голови Державної фіскальної служби Роман Насіров заявив, що кримінальна справа про звинувачення у зловживанні службовим становищем затягується стороною обвинувачення, а не його захистом.

Про це Насіров сказав в ефірі Суспільного.

За його словами, сторона обвинувачення не хоче, щоб цю справу було закінчено.

"Затягує процес саме сторона обвинувачення. Я і мої захисники вже багато разів подавали клопотання про розумні строки розгляду справи, але вже 5 разів слідство продовжували на два місяці і передали справу до суду", — зазначив Насіров.

Він також прокоментував вимогу його адвокатів зачитати у суді весь текст обвинувального акту та можливість зачитати його у скороченому варіанті.

"Пояснюю, як це написано у законодавстві: сторона обвинувачення повинна оголосити обвинувальний акт. Скорочено? Такого в законодавстві немає", — сказав Насіров.

Нагадаємо, стаття 347 Кримінального-процесуального кодексу України передбачає, що "судовий розгляд починається з оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акта, якщо учасники судового провадження не заявили клопотання про оголошення обвинувального акта в повному обсязі".

За даним Національного антикорупційного бюро "суд виконує вимогу обвинуваченого та зачитує йому повний текст обвинувального акта".

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва 11 грудня поновив Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби України.

Нагадаємо, суд розглядає справу Насірова по суті з листопада минулого року. Сторона захисту виступила з клопотанням озвучити обвинувальний акт, прокурори досі зачитують документ, який налічує понад 700 сторінок. 

Екс-керівника ДФС Насірова звинувачують у зловживанні службовим становищем та службовому підробленні. За версією слідства, впродовж 2015 року обвинувачений ухвалив низку безпідставних та незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для задіяних у схемі компаній на близько 2 мільярди гривень. Насіров ці  звинувачення відкидає.

У березні 2017 року після тривалого судового засідання суд арештував Насірова з можливістю внесення застави у розмірі 100 мільйонів гривень. Через тиждень його дружина внесла заставу,  Насірова випустили із СІЗО.

Згодом Кабмін відсторонив Насірова від виконання обов'язків до закінчення  розслідування.