Робота консульств держав, через які завозились "євробляхи", буде паралізованою — Коновалов

Робота консульств держав, через які завозились "євробляхи", буде паралізованою — Коновалов

Паралізованими будуть не лише консульства Польщі, а й інших сусідніх держав, через які завозились авто на єврономерах, переконаний експерт Громадської кампанії Європатруль В’ячеслав Коновалов. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував спосіб, за допомогою якого власники "євроблях" обходять нові правила ввезення автомобілів.

Ведучий:

Богдан Буткевич

"Аби внести якість зміни в правила консульського обліку, для цього Міністерству закордонних справ інколи потрібно до півроку. Потрібно відзначити, що у Польщі у нас 5 консульств. І оскільки зможуть пропускати по 100-150 авто, людям доведеться їхати у регіони", — зазначив В’ячеслав Коновалов.

Він також зауважив, що паралізованими будуть не лише консульства Польщі, а й інших сусідніх держав, через які завозились авто на єврономерах.

"Ця історія виникла, оскільки "євробляхерів" обманули. Їм обіцяли, що врахують їх умови, які вони запропонували для законопроекту, але у прийнятому законі десь 70—75% пропозицій власників авто на єврономерах не було враховано", — пояснив Коновалов.

Читайте також — Рада схвалила нову модель оподаткування авто з іноземною реєстрацією

Нагадаємо, 8 грудня Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу, які знизили вартість розмитнення автомобілів з іноземними номерами. Згідно із законом, вартість розмитнення авто визначатиметься залежно від базової ставки і двох коефіцієнтів  об'єму двигуна і віку авто.

Власники авто на єврономерах знайшли спосіб обійти нові правила ввезення автомобілівта необхідність їх розмитнення: вони масово стають на тимчасовий консульський облік при генконсульствах України за кордоном, що дає право на багаторазовий перетин кордону без розмитнення авто.

Прослухати повну версію розмови.