Україна хоче не тільки зберегти санкції проти Росії, а й посилити їх — Шелест

Україна хоче не тільки зберегти санкції проти Росії, а й посилити їх — Шелест

Україна хоче не тільки зберегти санкції проти Росії, а й посилити їх, переконана член правління Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" вона також розповіла, що теоретично може бути три типи санкцій.

Ведучі:

Юрій Табаченко, Олена Зелінченко

"Питання Нормандського та Мінського форматів ніколи не зникали з порядку денного наших європейських партнерів. Україна також не відмовлялася від переговорів з Росією. Що стосується санкцій, то дійсно цього разу у нас подвійна проблема: нам треба не тільки зберегти ті санкції, які вже є, а й посилити їх, оскільки є європейські країни, які сумніваються в ефективності цих санкцій, в доречності їх як інструменту впливу. Цього разу ми, тобто Україна, хочемо більшого: зберегти не лише ті санкції, які є, а й посилити, щонайменше індивідуальні санкції, беручи до уваги те, що сталося 25 листопада у Керченській протоці з захопленням українських кораблів", — зазначила Ганна Шелест.

Вона також прокоментувала, що теоретично може бути три типи санкцій.

"По-перше, індивідуальні — це ті люди, які були безпосередньо задіяні. Другий пакет санкцій може стосуватися саме морської галузі, наприклад, що російські судна не зможуть заходити до європейських портів або що будуть санкції проти російських портів на Азовському морі. Щодо третього пакету, це можуть бути санкції, які стосуються іншої сфери співробітництва або іншої сфер економіки", — пояснила Шелест.

Нагадаємо, у Брюсселі стартує дводенний саміт європейського Союзу, на якому голови держав Євросоюзу будуть говорити про Україну, зокрема про дотримання Мінських домовленостей, а також про агресію російської Федерації в Азовському морі.

25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка

30 листопада всіх українських моряків, заарештованих київським районним судом окупованого Сімферополя, відправили до Москви.

Прослухати повну версію розмови.