У світі немає країн з однаковим рівнем оплати праці жінок і чоловіків — Левченко

У світі немає країн з однаковим рівнем оплати праці жінок і чоловіків — Левченко

У світі немає країн з однаковим рівнем оплати праці жінок і чоловіків, переконана урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко. Про це вона розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері", а також прокоментувала ситуацію з рівнем оплати праці жінок та чоловіків в Україні.  

Ведучі:

Юрій Табаченко, Олена Зелінченко

У різниці між зарплатами чоловіків та жінок більше об’єктивної складової чи це певний недолік законодавчої бази?

— Різниця в оплаті праці чоловіків та жінок складає більше 20%, приблизно 21—22%, якщо говорити про дані національної статистики. Якщо звернутися до даних, які надає Всесвітній економічний форум у своєму щорічному глобальному звіті гендерних розривів, то майже 30% вважають, що є різниця в оплаті праці жінок та чоловіків.

Якщо говорити про те, де і яким чином спостерігається ця різниця, то дані Державної служби статистики України показують, що в сфері адміністративного обслуговування співвідношення заробітної плати жінок до заробітної плати чоловіків майже 100%, тобто 99,3%. У водному транспорті — 98,8%. Ми бачимо, що по галузях є різниця.

Це на однакових посадах? Чи йдеться взагалі про галузь?

— В освіті ми знаємо, що 99% працюють жінки, але все одно заробітна плата їх менша і складає 96% від заробітної плати чоловіків. Це важливе питання, тому що взагалі в розрахунках використовується такий показник, як однакова плата за працю рівної цінності, наприклад, праця охоронця і праця секретарки розглядаються як праця рівної цінності. Хоча навіть за працю рівної цінності жінки зазвичай отримують набагато менше. Це перша причина різниці в оплаті праці. Друга причина полягає в тому, що навіть у високо фемінізованих галузях, таких як освіта, все рівно існує різниця в оплаті праці, саме тому що більшість керівних посад займають чоловіки.

На цю ж тему: Різниця між зарплатами чоловіків і жінок в Україні подекуди сягає 40% — експерт

Що показує світова практика? Є країни, які досягли максимальної рівності?

— Найкраща ситуація в Ісландії. 81% складає заробітна плата жінок щодо чоловіків.  

Але немає жодної країни, де зарплата жінок вища, ніж зарплата чоловіків?

— Немає. Немає країн, де рівна оплата праці, і тому це питання в центрі уваги Всесвітнього економічного форуму, оскільки це також один з чинників розвитку не тільки економічного, але й суспільного. Тому що чинником того, що жінки отримують менше є і неможливість піти підвищувати кваліфікацію, завдяки тому, що є більше сімейних обов’язків. Це також пов’язано з гендерними стереотипами

Що пропонує Кабмін для вирішення цієї проблеми?

— Цю проблему включено в якості завдання в державну соціальну програму забезпечення рівних прав та можливості жінок та чоловіків до 2021 року. Завдання так і називається — "Зменшення розриву в оплаті праці жінок та чоловіків".  Більшість завдань мають чіткі індикатори, для того, щоб відслідковувати, наскільки  це все впроваджується в життя.

Який пункт в цій програмі дозволить вирішити проблему?

— Для мене на першому етапі найважливішим пунктом цієї програми є руйнування гендерних стереотипів  навколо цієї проблематики і формування розуміння того, що ця проблема існує. Нам потрібна методика проведення оцінки співвідношення праці жінок та чоловіків. І на це звертатиме увагу Державна служба статистики. Нам потрібно, аби були приведені у відповідність нормативно-правові акти з питань охорони праці. І відкриття в минулому році в грудні для жінок 450 спеціальностей, які були закриті, дозволяє також вирівнювати заробітну плату для жінок та чоловіків. Також є зрушення в секторі безпеки та оборони, і це приятиме тому, що різниця в оплаті праці буде зменшуватись. 

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики України, станом на третій квартал 2017 року чоловіки в середньому отримували зарплату на рівні 8271 гривня, натомість жінки — 6414 гривень.

Прослухати повну версію розмови.

На фото: урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко