Столтенберг: НАТО надавитиме Україні політичну та практичну підтримку

Столтенберг: НАТО надавитиме Україні політичну та практичну підтримку

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив позицію союзників по альянсу, які рішуче засуджують агресію Росії проти України та надають Україні потужну політичну та практичну підтримку.

Про він заявив 13 грудня під час прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом України Петром Порошенком.


"Ми залишаємося занепокоєні великою напругою в Азовському морі та навколо нього. Не може бути жодного виправдання використання Росією військової сили проти українських кораблів та моряків. Росія має негайно звільнити моряків та кораблі, які вона захопила, а також дозволити свободу навігації, включаючи вільний доступ до українських портів у Азовському морі", — сказав Столтенберг.

Він також підтвердив, що НАТО рішуче засуджує незаконну анексію Росією Криму, не визнає її і не буде визнавати у майбутньому. За його словами, будівництво Росією мосту через Керченську протоку є ще одним порушенням суверенітету та територіальної цілісності України, а агресивні дії Росії в Керченській протоці є лише одним із проявів дестабілізуючої поведінки Росії.

За словами генсека НАТО, альянс передасть Україні обладнання захищеного зв’язку для Збройних сил до кінця поточного року та продовжуватиме підтримувати Україну у розвитку її військово-морських спроможностей, логістики та кібернетичної оборони.

У свою чергу Петро Порошенко передав Єнсу Столтенбергу  список прізвищ російських військових, які були задіяні в агресії проти українських кораблів у Чорному морі.

"Вважаю, що НАТО має посилити постійну присутність у Чорному морі, щоб запобігти подальшому загостренню та забезпечити безпеку у регіоні. Ми підтримуємо запуск моніторингу повітряного та морського простору місією НАТО", — заявив Порошенко.

Ситуація в Азовському морі постійно загострюється. Росія продовжує посилювати свою присутність на Азовському морі, розташувала природоохоронні підрозділи ФСБ, які продовжують незаконно перевіряти усі кораблі у цій акваторії.

Також через дії Росії українські порти на Азовському морі змушені скоротити вантажопотік, скорочувати людей і переходити на 4-денний робочий тиждень.

25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше українських моряків звинуватили у порушенні кордонів Росії і арештували, а згодом відправили до московських СІЗО.

На фото — Єнс Столтенберг та Петро Порошенко