Біологиня розповіла про користь і шкоду вживання солі

Біологиня розповіла про користь і шкоду вживання солі

Згадуються часи, коли по радіо розповідали, що сіль  це біла смерть. Тож в програмі "ФізКультура" розберімося, чи треба солити їжу, чи є якась краща, безпечніша сіль, і скільки можна їсти солоних огірків? 

Ведуча:

Дарія Озерна

Сіль, хлорид натрію, міститься в нас. Ці іони потрібні для підтримки наших клітин в адекватному стані. Вони беруть участь у збудженні нейронів, транспорті кров'ю кисню і вуглекислого газу, утворенні шлункового соку та підтримці тиску. Крім натрію і хлору, нам важливі й інші менш поширені іони, такі як калій та магній. 

Є офіційні рекомендації щодо раціону та споживання солі. Людям середнього віку можна їсти щодня трохи менше 5 грамів солі, це чайна ложка без гірки. Саме таку кількість вважають достатною і безпечною. Люди старше за 51 рік або ті, у кого високий тиск, цукровий діабет, хронічні хвороби нирок, мають знизити споживання солі і їсти трохи менше 4 грамів. 

У 2010 році Американська адміністрація з ліків і продуктів харчування встановила єдину норму солі для всіх  неповна чайна ложка, або 1.5 грами чистого натрію у складі різних продуктів.

Зауважте, що сіль входить до складу багатьох готових продуктів: ковбас, солоного печива і горіхів, сухариків, вуличної їжі, солоної риби і консервації. Солоний смак для людини не менш жаданий, ніж солодкий. Солоне викликає звикання і бажання поласувати ще і ще, тому так просто перевищити денну норму солі. Солоної консервації справді легко переїсти і потім відчувати спрагу чи підвищення тиску. Там дуже багато хлориду натрію

Рівень іонів у крові має бути сталий, тому в нормі, якщо ви переїли оселедця, то нирки будуть більше виводити натрій, а гіпоталамус у мозкові закомандує, що слід більше пити. Рівень іонів натрія і хлору в крові відновиться, але крові стане більше, вона буде займати більший об'єм і тиснути на судини. Це і є підвищення тиску. Наш організм витривалий і вміє його регулювати. Зрештою, баланс має відновитися, але з різних причин ми можемо втрачати цю здатність. Кілька років тому було повідомлення, що чим менше солі люди їдять, то менші у них ризики померти від хвороб серця і судин. 

Замінники солі, як то суміш хлоридів натрію і калію, не радять пити всім. А от гімалайська рожева сіль нічим не корисна, навіть навпаки  у ній той самий хлорид натрію і лише сліди мінералів, але в тому числі й радіоактивних. Ви можете обрати йодовану сіль. Йод потрібен для утворення гормонів щитоподібної залози. Їжте більше не солоних овочів, додавайте смаку спеціами, а не сіллю. Купуйте менше готових продуктів, прислухайтеся до свого тіла. Пам'ятайте про залежність від солоного і важливість розумного балансу.

Прослухати детльніше можете за посиланням