"Укрпошта" все одно буде монополістом у певному сегменті — Пендзин

 "Укрпошта" все одно буде монополістом у певному сегменті — Пендзин

"Укрпошта" у будь-якому разі буде монополістом у певному сегменті, переконаний виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він розповів, що в "Укрпошти" є соціальна функція, і те, що "Укрпошта" від неї відмовляється, означає, що вона ігнорує ті завдання, які на неї покладаються в межах її державної монополії.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"Ті люди, з якими порівнює себе Ігор Смілянський, тобто Біл Гейтс та Марк Цукерберг,  працюють в режимі вільної конкуренції. Є абсолютно вільний конкурентний ринок, є багато компаній, які в процесі конкурентної боротьби створюють продукт. Різниця між ними та "Укрпоштою" полягає в тому, що "Укрпошта" є державною монополією, яка не працює на вільному ринку і користується унікальними можливостями, які надала їм держава",  — зазначив Олег Пендзин.

Він пояснив, що в "Укрпошти" є соціальна функція, і те, що "Укрпошта" від неї відмовляється, означає, що вона ігнорує ті завдання, які на неї покладаються в межах її державної монополії.

"В "Укрпошти" є соціальна функція. У будь-якого підприємства, який є державною монополією, є соціальна функція, яка є можливою до виконання, зокрема забезпечення поставки в сільські місцевості поштових відправлень. І те, що "Укрпошта" від неї відмовляється, означає, що вона ігнорує ті завдання, які на неї покладаються в межах її державної монополії. Тому у даній ситуації абсолютно є справедливою позиція президента, який зазначив, що він в бюджеті додав 500 мільйонів для фінансування власне цих унікальних функцій, пов’язаних з доставкою поштових відправлень в сільські місцевості. Окрім цього, Петро Порошенко зауважив Ігорю Смілянському, що не добре в таких умовах нараховувати собі заробітну платню, яку він однозначно не заробив", — пояснив Пендзин.

На цю тему : "Укрпошта" не припинить доставляти пенсії, уряд не дозволить - експерт

Олег Пендзин також зауважив, що "інтерес держави полягає в тому, щоб створювати конкурентні умови на ринку. Проте у будь-якому випадку Укрпошта буде монополістом у певному сегменті. На сьогоднішній момент вона уповноважена по доставці пенсій пенсіонерам у сільській місцевості і не тільки, і це є її і монопольною, і соціальною функцією. Їй виплачує гроші Пенсійний фонд, і ніхто окрім неї не здійснює цієї роботи. Тому у цій ситуації вона має певний монопольний ареал, в якому вона працює".

Крім того, Пендзин наголосив, що "треба давати можливість приватним компаніям створювати конкурентний ринок, завдяки якому створюються умови для надання кращих послуг".

Нагадаємо, генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський заявив, що з 1го січня не доставлятимуть пенсії, закриють 5-7 тисяч стаціонарних відділень, звільнять частину адміністративного та виробничого персоналу. Також він додав, що компанія зосередиться на побудові поштово-логістичного та фінансового бізнесу в містах, а також там, де це доцільно і вигідно.

Після цього прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що не допустить припинення доставки пенсій, а також запропонував керівництву "Укрпошти" звільнитися.

Пізніше президент України Петро Порошенко ініціював виділення 500 мільйонів гривень з державного бюджету, аби забезпечити "Укрпошті" компенсацію витрат на доставку пенсій. Також Петро Порошенко попросив Ігоря Смілянського переглянути розмір зарплати у бік її зменшення.

Прослухати повну версію розмови.