У Європарламенті Олега Сенцова нагородили премією імені Сахарова

У Європарламенті Олега Сенцова нагородили премією імені Сахарова

У Страсбурзі вручили премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова, лауреатом якої цьогоріч став український режисер Олег Сенцов, ув’язнений в Росії.

Премію замість Олега Сенцова отримала сестра політв'язня Наталія Каплан.

Під час отримання премії вона заявила, що Олег — це людина з великої букви. Він був економістом, але ніколи не займався бізнесом, почав цікавитися кіно, адже зрозумів, що таким чином можна щось донести суспільству.

"Олег — людина, яка не здається та не може не діяти. Завдяки його вчинку про українських політичних в'язнів у Росії дізналися в усьому світі. Він вже переміг", — заявила Каплан.

Вона також зачитала звернення Олега Сенцова.

"Я не можу зараз бути присутнім у цьому залі, але ви можете почути мої слова, навіть якщо їх вимовить хтось інший. Андрій Сахаров це людина, на яку, безумовно, варто рівнятися, і стояти навіть десь трохи поряд із ним - це вже велика честь для мене. Він дуже високо підняв планку освіченості і таланту, інтелігентності та вихованості, гідності та гуманізму, але я сподіваюся, що я ще зможу, встигну щось зробити для того, щоб відчути, що я заслужив цю нагороду", — йдеться у зверненні.

Президент Європейського парламенту Антоніо Таяні, який передав нагороду Сенцова його сестрі сказав, що "сьогодні надзвичайно сумний день для нас усіх. Ми вшановуємо кінорежисера і публіциста Олега Сенцова, політичного в'язня, який цього року отримує нагороду Європарламенту, нагороду імені Сахарова. Він протестував проти нелегальної анексії Криму Росією, проти окупації його батьківщини, він став взірцем боротьби за прав і гідність людини, демократію та дотримання законів. Тобто захищав цінності, які є фундаментальним принципом Європейського Союзу".

Читайте також — Олександр Павліченко: Для Росії життя Сенцова не становить цінності

Нагадаємо, Олег Сенцов зараз відбуває покарання в російській колонії в місті Лабитнангі за Полярним колом. Українського режисера схопили в анексованому Криму 2014-го, за рік російський суд ухвалив ув’язнити його на 20 років, звинувативши в тероризмі. Сенцов усе заперечує. 145 днів він голодував — вимагав звільнити всіх українських політв’язнів із російських колоній. 5 жовтня припинив протест, бо тюремники погрожували годувати його силоміць.

Раніше повідомлялося, що за час голодування у Сенцова постраждали практично всі внутрішні органи.

На фото представництва України при Європейському Союзі Наталія Каплан, сестра українського політв'язня Олега Сенцова