З банку "Фінанси та кредит" незаконно вивели 5 мільярдів — ФГВФО

З банку "Фінанси та кредит" незаконно вивели 5 мільярдів — ФГВФО

Посадові особи банку "Фінанси та кредит" перед його банкрутством вивели близько 5 мільярдів гривень, надавши кредити низці компаній.

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.



"Проведена уповноваженою особою ФГВФО перевірка встановила: групою, до складу якої входили, в тому числі, посадові особи банку, здійснено виведення коштів з банку "Фінанси та кредит" шляхом надання завідомо безнадійних кредитів юридичним особам на суму майже 5 млрд грн", — йдеться у повідомленні Фонду.

Як повідомляється, працівники банку надали кредитів на 3,2 мільярда гривень неплатоспроможним компаніям у період з 2010 по 2015 роки, після отримання коштів ці компанії оголошували про банкрутство.

Результатом реалізації ще однієї схеми стало привласнення 1,7 млрд гриіень.

"Посадові особи та засновники ще чотирьох компаній за участю інших юридичних осіб, здійснили привласнення коштів, отриманих у якості кредитів для подальшого використання цих коштів у будівництві офісного центру у столиці", — додали у фонді.

Крім цього, банк уклав угоди на 113 мільйонів доларів з іноземними компаніями, проте самі угоди не обліковувались у банківській звітності.

"За фактами виявлених у банку кримінальних правопорушень фондом та уповноваженою особою було подано 73 заяви про вчинення правопорушень на загальну суму збитків 15,5 млрд грн, у тому числі відносно власників та посадових осіб банку подано 16 заяв на суму збитків 12,7 млрд грн", — повідомляють у ФГВФО.

Нагадаємо, виконавчою дирекцією рішенням ФГВФО від 17 вересня 2015 року було запроваджено тимчасову адміністрацію в банк "Фінанси та кредит", і з 18 грудня 2015 року розпочато процедуру ліквідації. На сьогодні триває задоволення вимог кредиторів третьої черги банки: із 10,3 млрд грн акцептованих вимог погашено 1,9 млрд грн. Крім того, ще на 0,18 млрд грн відбулося позачергове погашення вимог забезпеченого кредитора – НБУ.

Майже 90% активів, включених до ліквідмаси банку, становить кредитний портфель, балансовою вартістю 40,4 млрд грн. При цьому, понад 57,5% кредитного портфелю – кредити офіційно пов’язаних з банком осіб та осіб, які мають такі ознаки. Із них понад 90% - прострочена, тобто проблемна заборгованість.