Дипломати відвідали 6 полонених моряків у московському СІЗО — Денісова

Дипломати відвідали 6 полонених моряків у московському СІЗО — Денісова

Українські дипломати відвідали шістьох українських моряків, які перебувають у СІЗО Москви "Лефортово" — Олега Мельничука, Михайла Власюка, Віктора Беспальченка, Володимира Терещенка, Євгена Семидоцького, Володимира Лісового.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Фейсбук.


За словами українського консула у Москві Альберта Чернякова, "стан наших хлопців задовільний, настрій — оптимістичний, сподіваються на якнайшвидше повернення додому". Черняков також повідомив, що моряки не зв'язувалися з родичами, але обовязково їм зателефонують найближчим часом.

Щодо умов утримання військовополонених консул повідомив, що розміщені усі у двомісних камерах з телевізорами та холодильниками, є можливість користуватися бібліотекою, забезпечені теплим одягом та взуттям, а також наборами продуктів для харчування, які передали волонтери.

"На умови утримання або застосування заходів фізичного впливу вони не скаржились", — сказав консул і додав, що усім морякам була доведена офіційна позиція України щодо їхнього статусу як військовополонених, відповідно до Женевської конвенції 1949 року, а також поінформовано про заходи, що вживаються керівництвом держави для їх якнайшвидшого повернення, у тому числі надання кваліфікованої правничої допомоги за рахунок держави.

Крім того, посольство України надало відповідну одноразову грошову допомогу кожному полоненому військовослужбовцю шляхом переведення та зарахування грошових коштів на їхні особисти рахунки.

Нагадаємо, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".