Різниця між зарплатами чоловіків і жінок в Україні подекуди сягає 40% — експерт

Різниця між зарплатами чоловіків і жінок в Україні подекуди сягає 40% — експерт

В Україні зберігається різний рівень оплати праці для чоловіків і жінок. Це повідомила в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Зранку” HR-експерт сайту з пошуку роботи rabota.ua Тетяна Пашкіна.

“Ми колись складали аналітику по гендерних проблемах тому що в роботодавців ми намагаємось ліквідувати те упередження, що десь кращі чоловіки, а десь кращі жінки і вказувати стать у резюме можна лише як виключення. Тому ми дивилися по резюме, що ми маємо і де. Виявилося, що по всіх рівнях вакансій жінки отримують менше на 20%, 30%, 40% залежно від професійної сфери і кар’єрного щабля”, — вважає Тетяна Пашкіна. 

За її словами, одна з причин цього полягає в наявності стереотипів щодо більшого клопоту з жінками-працівниками.

“В нас чомусь вважається, що те, що відрізняє жінку від чоловіка, є її суттєвим недоліком. Себто, якщо жінка виходить на ринок праці, вона мусить демпінгувати тому що вона може завагітніти, вона потім народжує дитину і це клопіт. Це три роки декрету, постійні лікарняні. Коли роботодавець бачить перед собою жінку з дітьми — це якась така бомба уповільненої дії. Через це жінки змушені демпінгувати, тому що між чоловіком і жінкою через всілякі забобони, роботодавець в багатьох випадках обирає чоловіка, навіть якщо той коштує дорожче”, — зазначила експерт.

Водночас, за даними Держстату, станом на третій квартал 2017 року чоловіки в середньому отримували зарплату на рівні 8271 гривня, натомість жінки  6414 гривень.

 

Слухати повну версію.