Порошенко підписав закон про припинення договору про дружбу з Росією

Порошенко підписав закон про припинення договору про дружбу з Росією

Президент України Петро Порошенко підписав закон про припинення дії договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією.

Про це президент повідомив у Твіттер.

За його словами, непродовження договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією "слід розглядати не як епізод, а як частину нашої стратегії на остаточний розрив з колоніальним минулим і переорієнтацію на Європу".

Читайте також — Денонсація угоди з Росією дозволить чітко визначити кордони в Азовському морі

Нагадаємо, 3 грудня Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради проект закону про припинення дії договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, 6 грудня Рада схвалила законопроект.

Докладніше — Договір про дружбу з Росією де-юре існував, але де-факто він втратив чинність ще у 2014 році — Загородній

Договір про дружбу з Росією був укладений у 1997 році. В угоді закріплені принципи стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів та поваги до територіальної цілісності.

У вересні цього року Україна офіційно повідомила Росію про розірвання договору про дружбу.

У 2014 році після анексії Росією Криму на частині Донбасу розпочався збройний конфлікт.  Українська влада визнала Росію агресором. Москва спочатку повністю заперечувала свою причетність до збройного конфлікту, згодом заявила, що на Донбасі можуть бути російські добровольці.

Наприкінці листопада цього року в Азовському морі російські силовики затримали три українські кораблі, звинувативши українських моряків в порушенні кордону. У зв'язку з цим з 26 листопада до 26 грудня на частині України запровадили воєнний стан.