Фахівець з енергетичних питань прокоментував стан теплової генерації в Україні: тарифи будуть зростати

Фахівець з енергетичних питань прокоментував стан теплової генерації в Україні: тарифи будуть зростати

Фахівець з енергетичних питань, голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива, голова Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн прокоментував стан теплової генерації в Україні та дані звіту фахівців фінансового аналітичного центру Carbon Tracker. В ефірі Українського радіо в програмі "Економ-варіант" він розповів, що ця проблема буде залишатися, оскільки на сьогодні у нас найнижчий тариф в Європі, проте він буде зростати.

Ведучий:

Сергій Сулим

"Цю проблему в Україні ми знаємо вже давно. У цьому звіті подано розрахунок операційних витрат, тому дійсно проблема залишається. Проблема в тому, що у нас достатньо низькі тарифи для кінцевих споживачів, відповідно у тарифах взагалі не закладена модернізація, а також інвестиційна складова, як мінімум за час незалежності. Тому тепловий генераціям немає звідки брати кошти. Таким чином, проблема буде залишатися, оскільки на сьогодні у нас найнижчий тариф в Європі", —  зазначив Іван Надєїн.

Він також додав, що тарифи в Україні все одно будуть зростати.

"Ситуація буде змінюватись, тариф все одно буде рости, все одно він буде європейським. Я думаю, що з 2021 року на Україну чекають європейські тарифи. Сподіваюсь, що також будуть в європейські зарплати, і європейські пенсії", — пояснив Надєїн.

Нагадаємо, теплова генерація в Україні — одна з найнеефективніших та найдорожчих у світі. Таких висновків дійшли фахівці фінансового аналітичного центру Carbon Tracker.

Згідно зі звітом, середній тариф для українських ТЕС за мегават-годину становить 70 доларів, тоді як у найближчих конкурентів України в рейтингу найдорожчої теплової генерації (Європейського Союзу, Південної Кореї та Японії) тариф становить від 50 до 60 доларів за МВт-год. Найменші тарифи в Індонезії — 40 доларів за МВт-год.

Прослухати повну версію розмови.