Завжди є тенденція, що до кінця року вартість ліків зростає — доктор фармацевтичних наук

Завжди є тенденція, що до кінця року вартість ліків зростає — доктор фармацевтичних наук

Завжди є тенденція, що до кінця року вартість ліків зростає, переконаний керівник ГО "Спілка працівників фармації", доктор фармацевтичних наук Костянтин Косяченко. В ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" він пояснив причини здорожчання ліків та яким лікам потрібно надавати перевагу: українським чи іноземним.

Ведучий:

Владислав Красніцький

"Завжди є тенденція, з року в рік, що до кінця року вартість ліків зростає. Щодо іноземних ліків, то важливим є, який курс долара закладено у бюджет. Оскільки закладено вищий курс долара, то ціна на ліки буде зростати. Українські ліки теж будуть зростати, оскільки в них є висока складова імпортної субстанції. Крім того, впливає підвищення вартості енергоресурсів, мінімальної зарплати. Тому є об’єктивні причини зростання ціни на лікарські засоби", — зазначив Костянтин Косяченко.

Він також прокоментував, яким лікам потрібно надавати перевагу.

"Треба довіряти перевіреному виробнику. Законодавство про контроль ліків в Україні не менш жорстке, ніж у Європі чи Сполучених Штатах. Тому потрібно говорити про те, що де-юре українські ліки мають бути так само ефективні, так й іноземні. Проте декілька років не відбувався контроль лікарських засобів в аптеках, тому наразі немає достовірної інформації про якість українських та іноземних ліків. Але, я думаю, що система вирівняється. Крім того, сказати, що українські чи іноземні ліки є кращими неможливо. Є дуже багато індивідуальних випадків", — пояснив Косяченко.

Нагадаємо, в Україні з початку 2018 року вартість ліків зросла в середньому на 5%.

Прослухати повну версію розмови.