Міжнародник про мораторій на підвищення цін на паливо у Франції: це не поступки, а вимушені дії

Міжнародник про мораторій на підвищення цін на паливо у Франції: це не поступки, а вимушені дії

Експерт-міжнародник Валерій Кравченко прокоментував, чому французька влада  відмовилася підвищувати ціни на пальне. В ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" він розповів, що з боку французького уряду немає жодної поступливості, оскільки це вимушені дії.

Ведучий:

Олександр Піддубний

"На введення мораторію вплинули масштаби протесту. На такий розвиток, певно, ніхто не розраховував, що звичайний акциз може призвести до таких подій. Ми бачимо, що такі акції почалися і в Брюсселі, і в Нідерландах", — зазначив Валерій Кравченко.

Він також додав, що "насправді жодної поступливості з боку французького уряду немає. Це вимушені дії. Президент Макрон просто ігнорував жовтих жилетів. Фактично маніфестації почалися 9 листопада під час проведення у Парижі конференції-присвяті пам’яті жертв Першої світової війни".

На цю тему — Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіпп ввів мораторій на підвищення цін на паливо

Нагадаємо, внаслідок масових протестів у Франції 4 грудня французький уряд запровадив піврічний мораторій на подорожчання пального.

17 листопада по всій Франції почалися масові акції протесту проти зростання цін на паливо та податки. Протестуючі, які називають себе "жовті жилети", блокували дороги та доступ до трьох паливних сховищ країни. У результаті протестів постарждало понад 500 осіб.

Прослухати повну версію розмови.