Україна дійсно унікальна в тому, як вона бореться з корупцією — Френк Браун

Україна дійсно унікальна в тому, як вона бореться з корупцією — Френк Браун

Україна дійсно унікальна в тому, як вона бореться з корупцією, переконаний директор Центру з питань протидії корупції та незалежного врядування Центру міжнародного приватного підприємництва Френк Браун. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучі:

Наталія Чорна, Віктор Науменко

"Як людина, яка спостерігала боротьбу з корупцією в багатьох країнах Радянського Союзу протягом довгого часу, а також у більш широкому постсоціалістичному просторі, я можу сказати, що Україна має значні успіхи. Я маю на увазі, якщо ми виключимо балтійські держави  — Латвію, Литву та Естонію. Якщо говорити про решту 12 пострадянських держав, то Україна дійсно унікальна в тому, як бореться з корупцією на рівні громадянського суспільства, на рівні приватного підприємництва, малого та середнього бізнесу та окремих громадян, як ця боротьба триває з року в рік", — зазначив Френк Браун.

Директор Центру з питань протидії корупції та незалежного врядування Центру міжнародного приватного підприємництва пояснив, чому, на його думку, Україна є унікальною.

"Для мене насправді таємниця, чому в Україна відбувається не так, як в решті пострадянських держав, але я думаю, що тут можна дивитися на боротьбу двох протилежних культур, які борються в Україні. А коли є конкуренція, то відбуваються гарні речі. Я думаю, модна відстежувати конкуренцію між релігіями, православною та католицькою, в Україні. За останні 500 років багато інших культур та систем боролися. Там, де є конкуренція, є якісь переваги. Тому Україна є унікальною", — прокоментував Браун.

На цю тему: Уперше за 8 років Україна обігнала Росію по рейтингу сприйняття корупції ─ Юрчишин

Він також наголосив, що потрібно розрізняти реальний рівень корупції та сприйняття корупції громадянами, пояснивши, що у різних країнах є відмінності у сприйнятті.

"Я думаю, потрібно розрізняти реальний рівень корупції, сприйняття корупції громадянами та шляхи довгострокового подолання корупції. Тому що, якщо опитати звичайного громадянина України, як вони собі конкретно уявляють, що таке корупція і як з нею боротися, і якщо ви цю думку порівняєте з думкою пересічного пересічного громадянина Узбекистану, де зараз відбувається урядова реформа, то ви побачите дуже велику різницю, яка мені вселяє оптимізм", — розповів Браун.

Крім того, Френд Браунд додав, що "українці більш чітко та конкретно розуміють корупцію, ніж пересічний громадянин Америки".

Нагадаємо, щорічно 9 грудня відзначається  Міжнародний день боротьби з корупцією, встановлений Резолюцією Генеральної асамблеї ООН 31 жовтня 2003 року. Цього дня у 2003 році у мексиканському місті Мерида на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції. 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності. Конвенцію підписали більше 140 держав і близько 80 ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року.

Прослухати повну версію розмови.