Продюсерка вистави "Номери" за п'єсою Сенцова: прагнемо, щоб спектакль побачили не лише в Києві

Продюсерка вистави "Номери" за п'єсою Сенцова: прагнемо, щоб спектакль побачили не лише в Києві

У Києві 7 грудня у "Довженко-Центрі" відбудеться прем'єра вистави "Номери" за мотивами п'єси Олега Сенцова, українського режисера, сценариста, політв'язня, бранця Кремля. Трагіфарс про ницість та незборимість духу. Про виставу в програмі "Арт-салон" говорили з продюсеркою вистави, директоркою компанії 435 FILMS Анною Паленчук та з актором Віталієм Ажновим, виконавцем ролі "Головного" - Нуля. 

Ведуча:

Світлана Гудзь-Войтенко

Як народилася ця вистава?

Анна Паленчук: Олег Сенцов написав цю п'єсу в 2011 році. Також, як він нещодавно розповів на побаченні з російським документалістом Аскольдом Куровим, його дружина любила дивитися біатлон й коли Олег це побачив, в нього народилися ці персонажі. В нашій виставі ними є артисти цирку, а не біатлоністи, таким було режисерське рішення.

На початку весни я звернулася до нього, щоб його протримати довше для того, щоб дати йому проект, яким би він переймався й знав, що тут, на волі, ми хочемо говорити про нього голосами його персонажів. Так і виникла ідея вистави. Олег просив, щоб я продюсувала цю виставу, а Тамара Трунова була режисеркою. До речі, він надав їй повну режисерську свободу. Потім ми почали розробляти наш проект, подали його на фінансування до Українського культурного фонду, завдяки якому ми й реалізуватли виставу. Тамара Трунова підібрала таких акторів, які стали одним організмом.

Як вам гралося у виставі?

Віталій Ажнов: мій герой з'явився перед глядачами у вигляді відеопроекції. Це теж було сміливе режисерське рішення. Я граю Нуля, й це було дуже неочікувано. Коли тричі читав п'єсу, навіть не міг подумати, що зможу втілити цього персонажа. Перевтілюватися дуже допомагав образ. В мене був чорний циліндр, в який вмонтовано багато очей, був дуже складний грим. Однак я дуже переживав, як відеопроекція передасть мої емоції та міміку, як це сприйме зал.

Розкажіть про прем'єрний показ

Анна Паленчук: насправді, в нас було вже 3 безкоштовних допрем'єрних покази. Завдяки фінансуванню ми мали змогу запросити дипломатів та організувати для них синхронний переклад. Крім того, було запрошено багато активістів, публічних осіб, навіть були присутні Марина Порошенко та Євген Ніщук.

Завтра, 7 грудня, вже відбудеться саме прем'єрний показ вистави. Її можна буде подивитися о 20.00 на Сцені номер 6 в "Довженко-Центрі". Так як ми хотіли, щоб вистава була більш доступною, то буде ще один її показ - на тій же локації, але о 17.00. Частина коштів від продажу білетів піде на утримання сімей політв'язнів та родини Олега Сенцова.

Яка була задумка вашої афіші?

Анна Паленчук: ми хотіли її зробити не схожою на звичайні театральні афіші. В цьому нам допоміг художник, який зробив її такою, що кожен глядач винесе свої емоції та думки, подивившись на неї.

Відомо, що запланована стрічка за цією п'єсою

Анна Паленчук: так, паралельно з робитою над п'єсою, у листуванні з Олегом ми дійшли до того, що гарно було б її ще й відзняти. У цьому новому проекті, Олег Сенцов  буде режисером й даватиме режисерські вказівки у листах. Співрежисером став Ахтем Сеітаблаєв, який є визначною постаттю в сучасному українському кіно. Ми отримаємо фінансування від Міністерства культури і дуже скоро розкажемо про акторів і коли будемо знімати стрічку. Кіно не буде схоже на виставу, там ми дотримаємося тексту та певної сценографії.

Олег не бачив хоча б уривки відео з вистави?

Анна Паленчук: на жаль, ні. Туди, де він перебуває, неможливо передати відео, тим паче, яке є на українській мові. Однак йому вже надсилали перші рецензії, я теж детально у листі описувала кожен крок. Та мені здається, що Олегу більш потрібно отримувати відгуки від справжнього глядача. Також, завтра, після прем'єри вистави о 20.00, ми плануємо зробити з режисеркою і акторами блок питання-відповідь, де кожен глядач зможе поставити хвилююче запитання. 

Яка подальша доля вистави?

Анна Паленчук: зараз це питання для мене є болючим, адже я звикла знімати кіно. Подальше життя п'єси це інше, ніж подальше життя фільму. Проблемою є й те, що всі актори з різних театрів, тому важко розібратися в їхній зайнятості. Олег хоче, щоб цей спектакль був у репертуарі якогось театру.

Ми будемо робити все можливе, щоб глядачі мали змогу ще і ще раз побачити цю виставу. Також нам телефонують з театрів Львова, Дніпра та інших міст й запрошують на гастролі. Будемо шукати виходи, аби виставу побачили не тільки в Києві.

Нагадаємо, у травні 2014 року українського режисера Олега Сенцова затримали російські силовики за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму. У серпні 2015 року російський суд засудив його до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Режисер відкидає звинувачення.

У травні цього року він оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українців, яких Москва утримує за політичними мотивами. Сенцов припинив голодування на початку жовтня.

 

Прослухати детальніше можете за посиланням