Біологиня Озерна про сон і біоритми людини: прислухайтеся до свого тіла

Біологиня Озерна про сон і біоритми людини: прислухайтеся до свого тіла

Ті, хто вважає себе совою, часто чують докори  ти все прикидаєшся, то все лінь, вставай як всі. Чи варто прокидатися о п’ятій ранку? Так, якщо це для вас природно, або треба встигнути на літак. А якщо добровільно ви прокидається о сьомій чи навіть дев’ятій — то не варто себе ламати. У чому справа дізнаємося з програми "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

У нас є вроджений оптимальний час відходу до сну і пробудження. Він називається хронотип. Є жайворонки, є сови і проміжні типи, хто не належить до цих крайніх варіантів і може підлаштовувати свій час пробудження і засинання до соціального життя, але в певних межах. Навіть трапляються дуже маргінальні варіанти, коли людина засинає лише о третій ночі. Це вроджене, але рідкісне явище.

Наш внутрішній годинник вроджений і його важко змінити. Він зумовлює виділення гормонів впродовж доби. Так, в нас є добовий ритм гормону кортизолу, його ще називають гормоном стресу. Але саме завдяки кортизолу ми в ідеалі прокидаємося сповненими енергії. Саме через ранковий пік кортизолу не радять починати день з кави. Ви, знову ж таки в ідеалі, і без кави бадьорі, а кава лише додасть тривожності. Впродовж дня природній рівень кортизолу стає дедалі меншим і зникає десь опівночі. 

А якщо у вас немає піку кортизолу зранку, встали й ходите як сновида, а опановуєте себе десь опівдні, значить ви точно не ранкова людина. Це слід прийняти вам, вашим близьким і, в ідеалі, керівництву та змінити за можливістю час пробудження. До речі, дослідження показали, що ідеальним часом початку занять в університеті є 11 година. 

Поради про ранні підйоми часто чуємо від бабусь, які встають на світанку, всіх будять і не розуміють, як можна спати аж до 7 ранку. Річ у тому, що з віком у нас зсуваються режими сну і бадьорості. Старші люди можуть спати менше, ставати жайворонками, але не спати при цьому вдень. Денний сон — це чудова річ, але якщо без нього не обійтися, значить нічний сон був поганий і недостатній.

Сон і наші біоритми — величезна тема. Головне, що хочеться сказати прислухайтеся до свого тіла. Коли немає тривалого браку сну, стресу, немовлят, ранкових рейсів,  збагніть, коли зрання ви виспані й прокинулися добровільно, а коли вночі нестерпно хочеться спати. Це і є ваші природні межі сну і бадьорості. Якщо є така можливість, уникайте змінної роботи, лягайте і вставайте в один і той самий час, спіть достатньо.

Прослухати детальніше можете за посиланням