Російському флоту можуть заборонити прохід територіальними водами інших країн — експерт

Російському флоту можуть заборонити прохід територіальними водами інших країн — експерт

Російським військовим суднам може бути заборонено прохід територіальними водами інших країн. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Зранку” висловив експерт з міжнародної безпеки Олексій Їжак, коментуючи підсумки засідання комісії “Україна-НАТО”.

“Розробляється політика, яка матиме практичні наслідки. Всі пам’ятають як російський авіаносець “Адмірал Кузнєцов” проходив Ла-Маншем і задимив пів Великобританії. Він проходив територіальними водами Великобританії але мав згідно з міжнародним правом право на вільний прохід. Російські кораблі можуть бути позбавлені такого права якщо Росія так себе поводить, коли вона зупиняє рух військових кораблів через протоки у яких є вільний прохід”,— вважає експерт.

Зазначимо, 5 грудня Україна звернулася до підписантів Будапештського меморандуму з вимогою провести термінові консультації для забезпечення повного дотримання зобов’язань та негайного припинення агресії Росії проти України.

25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше українських моряків звинуватили у порушенні кордонів Росії і арештували, а згодомвідправили до московських СІЗО.

Нагадаємо, у 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. Після цього на частині Донбасу розпочався збройний конфлікт, у причетності до якого звинувачують Росію. 

Слухати повну версію.