Електронний реєстр лікарняних скоротить час їх отримання — адвокат

Електронний реєстр лікарняних скоротить час їх отримання — адвокат

Запровадження електронного реєстру лікарняних зробить їх оформлення більш зручним і скоротить час їх отримання. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Зранку” повідомив адвокат Василь Мірошниченко.

“Реєстр буде зручним тому що це буде набагато швидше, ніж зараз. Лікарю не треба буде багато писати,  лише натиснути кілька кнопок, внести дані і лист буде оформлений. Зараз щоб вам оплатили лікарняний вам треба його принести і здати в бухгалтерію, а тепер особа просто буде повідомляти номер даного лікарняного в реєстрі і кадровик чи та особа, що нараховує виплати зайде в систему, так як ми заходимо, наприклад, на сайти судової влади, і подивитися цей бланк”, — повідомив експерт.

За його словами, створення електронного реєстру також дозволить унеможливить шахрайство з лікарняними.

“Стосовно кількості та розміру виплат змін не буде. Інша річ, що буде менше шахрайства. Я можу зі своєї адвокатської практики привести приклад. Чимало випадків, коли людина скоїла ДТП, тікає з місця події, пише заяву, що машину у неї викрали і пише заяву у лікаря, що нібито вона хвора і їздити не могла. Або прогульник, якого мають звільнити за прогул, швиденько оформляє заднім числом лікарняний. Зараз таке шахрайство стане неможливим”,— Зазначив Василь Мірошниченко.

Нагадаємо, 28 листопада уряд прийняв постанову Кабінету міністрів України „Про утворення Електронного реєстру листків непрацездатності”, якою передбачено утворення Електронного реєстру листків непрацездатності.

Згідно з постановою, центральні органи виконавчої влади разом із Фондом соціального страхування України мають розробити і подати до 1 лютого 2019 року на розгляд кабміну проект положення про Електронний реєстр листків непрацездатності та забезпечити технічні можливості для його функціонування.

Слухати повну версію.