Біологиня Озерна розповіла про користь рукоділля

Біологиня Озерна розповіла про користь рукоділля

Інколи доводиться чути думку, що нинішні люди - нікуди не годяться. Живуть, мовляв, у комфортних умовах, добре їдять, і ще щось їм не так, до психотерапевтів треба. От раніше люди  жили собі, працювали з ранку до ночі, і все наче було добре. Чому так дізнаємося в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

По-перше, хочеться сказати, що це наші марні мрії про золоту добу. Раніше люди жили важко, рано помирали. Чи були вони щасливими в сучасному розумінні ми не знаємо напевно, тому неможливо проводити такі паралелі.

По-друге, є одна річ, яку можна вважати традиційною терапією і запровадити в своє сучасне життя. Це — рукоділля. В'язання, плетіння, гончарство потребують зосередженості та повторювання дій, до того ж, чим більше практики, тим кращий результат. Ці занятття вводять у стан так званого потоку або, мовою науки, стан тета ритмів мозку, коли ми розслаблені і зосереджені на майже автоматичній роботі. Рукоділля, як і випікання домашньої перепічки чи спорт, вводять у стан перебування тут і зараз. Вплив рукоділля на стан людей досліджували на величезних вибірках, тож порада взятися за спиці та пряжу не є безпідставною.

Понад 100 років тому рукоділля приписували британським ветеранам Першої світової війни, щоб подолати посттравматичний синдром і контузії. Наразі, рукоділля радять пацієнтам із анорексією, депресивними станами та синдромом хронічної втоми. Також, рукоділля радять медичним сестрам в онкологічних відділеннях, щоб вони позбувалися однотипних важких думок та починали насолоджуватися роботою.

Люди, котрі стали займатися рукодяллям, кажуть про відчуття щастя і наповненості, про вищу самоорганізацію та кращу пам'ять, про ліпшу здатність зосереджуватися та знаходити рішення проблеми. Тож маємо ще одну альтернативу смартфону! Дбайте про належне світло, зручне положення тіла  та не нервуйте, якщо щось не отримується!

Прослухати детальніше можете за посиланням