ФСБ затягує слідство, щоб витягти з українських моряків зізнання — Полозов

ФСБ затягує слідство, щоб витягти з українських моряків зізнання — Полозов

Адвокат українських моряків Микола Полозов в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" розповів про формування команди захисту, процес відбору адвокатів до неї, а також про виклики, які можуть постати перед захисниками українських військовослужбовців.
 
Ведучі: Наталія Чорна, Віталій Науменко.
 
Сьогодні відбулась зустріч з родичами полонених моряків. Які результати цієї зустрічі?
 
— На зустрічі мною був представлений список кандидатів в команду захисту, тих адвокатів, які висловили бажання приймати участь у цій справі. Я показав родичам ці прізвища. В найближчий час міжвідомча група буде узгоджувати їх кандидатури, які ввійдуть в підсумковий список команди. В тому числі буде перевірка СБУ на предмет взаємодії тих чи інших адвокатів з російськими спецслужбами. Це робиться для того, щоб у команді адвокатів не виявилось “крота”, який би зсередини розвалював справу. 
 
Тобто ви не виключаєте такої можливості?
 
— Вони тільки так і працюють. Для російської влади, особливо після того як Путін зробив заяву, що для нього критично важливо встановити, що це був факт провокації України, для них критично важливо зруйнувати єдину стратегію захисту, всіх пересварити між собою, змусити давати свідчення на один одного, спокушувати одних швидким виходом, інших залякувати і так далі. Як правило, до цього підключають і таких зацікавлених адвокатів, які допомагають спецслужбам в їхніх діях.
 
Вас не дивує така величезна кількість адвокатів, які виразили бажання захищати незаконно захоплених українських моряків? Цілих 50 чоловік.
 
— Мене це не дивує, тому що це гучна справа. Про неї всі ЗМІ говорять і звичайно ж адвокати не позбавлені професійного марнославства. Багатьом хочеться взяти участь у цій справі. Цим і пояснюєься така велика кількість заявлених кандидатур. 
 
У своєму пості на фейсбуці ви пишете, що досі невідомо, хто є слідчим у справі і чи сформовано слідчу групу, чому затягується процес?
 
— Це питання слід адресувати ФСБ. Моя особиста думка, що моряків спеціально вивезли з Криму, щоб в Москві на них легше було психологічно тиснути. Їх всіх посадили в карантин, всі вони розділені. Потім їх мають перенести в камери з фігурантами інших кримінальних справ, де серед них можуть бути так звані "насідки", тобто ув'язнені, які в інтересах слідства психологічно обробляють своїх співкамерників і ця пауза необхідна для слідчих ФСБ, щоб отримати в тому числі зізнання вини в тому, чого моряки не робили, а саме в здійснені злочину, передбаченого частиною 3 статті 322.
 
Скільки, на вашу думку, буде тягнутися слідство? Яка кінцева мета цього?
 
— Що стосується слідства в цілому, то за російським законодавством, воно може тривати приблизно 1,5 року. Весь цей час люди будуть під вартою. Враховуючи, що ця справа складна, тут багато фігурантів, складної технічної інформації, необхідність проведення експертиз, це все може затягнутися. А кінцева мета зрозуміла. Її чітко озвучив Путін на саміті великої двадцятки. Він заявив, що, по-перше, слідство повинно встановити провокаційний характер дій українських військовослужбовців і, по-друге, свого роду "застовбити" ті кордони окупованого Криму, які моряки нібито порушили.
 
Слухати повну версію.