Бюджет щорічно втрачає 9 млрд дол через неефективне управління — дослідження

Бюджет щорічно втрачає 9 млрд дол через неефективне управління — дослідження

Центр економічної стратегії 4 грудня презентував дослідження "Скільки втрачає бюджет на неефективному управлінні країною?". Заступник виконавчого директора Центру Марія Репко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіда про його результати.
 
Втрати від  несплати податків економічно активним населенням
 
— Ми порахували, що приблизно 6 мільйонів людей або зайняті неофіційно і отримують гроші “чорно”, або отримують частину зарплат у конвертах, або працюють як фізичні особи-підприємці, хоча насправді вони є працівниками компаній. Для порівняння, всього у нас зайнято 16 мільйонів. Чорні зарплати дуже розповсюджені у сільському господарстві, на будівництві.  Фізичних осіб-підприємців дуже багато в ІТ та сферах послуг, а сіру зарплату, за нашими підрахунками, мають взагалі близько 30% людей, які працюють. Від цього бюджет втрачає приблизно 6 млрд дол щороку. Всього ж від неефективного управління Україна втрачає 9 млрд дол щороку.
 
Втрачені можливості на 70 мільярдів доларів 
 
— За 5 років Україна зазнала сукупних втрат від втрачених можливостей на 70 млрд дол. Це більше ніж весь наш зовнішній борг. Якби в Україні гарно працювало урядування, було правовладдя, верховенство права і уряд був ефективний хоча б на рівні урядів Центрально-Східної Європи, ми б за 5 років повністю виплатили наші зовнішні борги. 
 
Неефективне урядування:  Україна відстає від країн-сусідів
 
— Є таке поняття: урядування англійською мовою воно звучить як government. Це якість управляння державою на всіх рівнях. Воно включає виконавчу, судову і законодавчу гілку влади. Депутати також є частиною цього урядування. Що включає в себе добре урядування? Це демократія та підзвітність тих, хто у владі, політична стабільність, якісне регулювання бізнесу, чесні і ефективні суди та контроль над корупцією. Україна в цьому сенсі дуже сильно відстає від країн-сусідів. 
 
Кругообіг олігархів і депутатів в природі
 
— Це дуже пов'язано, але тут циклічний зв'язок. Країна в руках у олігархів чому? Тому що при владі депутати. Депутати при владі чому? Тому що народ їх вибирає. Чому народ їх вибирає? Тому що олігархи фінансують передвиборчі кампанії для цих депутатів, ну і ще тому що депутати голосують за бюджет, в якому, наприклад, цього року 4 млрд грн виділяється на регіональні проекти, які дуже нагадують сумнозвісну гречку, тобто це будівництво басейнів, дитячих майданчиків і таке інше.
 
Слухати повну версію.