Україна готує позов до Міжнародного суду ООН через агресію Росії

Україна готує позов до Міжнародного суду ООН через агресію Росії

Україна збирається подати позов до Міжнародного суду ООН з вимогою визнати відповідальність Росії у зв’язку із актом агресії в Чорному морі.

Про це заявив президент України Петро Порошенко в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє прес-служба глави держави.

"Готується позов до міжнародного суду ООН у зв’язку із актом агресії. Файл цей вже зафіксований. Про відповідальність Російської Федерації за агресію проти нашої держави", — зазначив Порошенко.

За його словами, українські моряки діяли у повній відповідності до міжнародного права і російські військові здійснили напад на українські кораблі вже в нейтральних водах Чорного моря, відкривши по ним вогонь.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, спираючись на координати перебування українських військових суден в момент обстрілу та затримання їх військовими підрозділами Росії, опублікувало карту, де видно, що українські кораблі захопили у нейтральних водах.  

Україна звернулася до Міжнародної морської організації і висловила протест Росії у зв’язку зі збройним нападом та захопленням у полон трьох українських військових катерів і членів їхніх екіпажів. На підтримку позиції України висловилися делегації 34 країн-членів організації.

Нагадаємо, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО, до них не можуть потрапити адвокати.