Київський рибоохоронний патруль застосовує месенджери у боротьбі з браконєрами

Київський рибоохоронний патруль застосовує месенджери у боротьбі з браконєрами

Київський рибоохоронний патруль ловить браконьєрів за підказками рибалок у месенджерах. Люди сигналізують у Viber, Telegram і WhatsApp, коли бачать порушення на воді. Володимир Мухін, керівник Київського рибоохоронного патруля Державного агенства рибного господарства розповів в ефірі "РанокПРО", як працює система сповіщень та у яких  випадках варто повідомляти про порушення.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

 

Володимир Мухін розповів, що Київський рибоохоронний патруль став першим в Україні, хто запровадив комунікацію з громадянами в месенджерах. Фінансування цього проекту не було передбачено, тому інспектори роблять все власними силами. Повідомити про порушення за допомогою меседжера (Viber, Telegram, WhatsApp) може будь-хто.

"Сфотографуйте порушення, позначте точку геолокації, надішліть нам на будь-який месенджер з коротким описом події і, бажано, з контактним телефоном. Я гарантую, що упродовж найближчого часу з вами зв’яжеться відповідальний за ці території інспектор, і повідомить, як вам діяти у цій ситуації", – розповів керівник Київського рибоохоронного патруля.

Він додав, що громадянам не варто втручатися і намагатися завадити браконьєрству самотужки, бо це протизаконно і навіть небезпечно.

"Тихенько спостерігаєте, не втручаєтесь, оскільки у громадян немає права затримувати порушників. Крім того, це може бути небезпечно, тому що дуже часто браконьєри перебувають із зброєю, у стані алкогольного сп’яніння, і їх реакція може бути неадекватною", – пояснив Мухін.

Також Володимир Мухін розказав, що розпізнати браконьєра дуже просто. Порушенням може бути як використання заборонених засобів для риболовлі, так і рибальство на заборонених територіях.

"Якщо бачите сітки або інші заборонені засоби для ловлі, вибухові пристрої, електрочовни – вони всі заборонені, – зауважив експерт. – Повідомляйте однозначно. Також ми зробили інтерактивні карти, візуалізацію усіх заборонених місць для любительського і промислового рибальства. Вони доступні з будь-якого пристрою на сайті Держрибагенства або на офіційній сторінці в Фейсбук".

Нагадаємо, з 1 листопада в 21 області України встановлено заборону на вилов риби на зимувальних ямах. З переліком зимувальних ям можна ознайомитися на сайті Державного агентства рибного господарства.