Екс-посол Щербак про Джорджа Буша-старшого: він був втіленням складної і драматичної епохи

Екс-посол Щербак про Джорджа Буша-старшого: він був втіленням складної і драматичної епохи

Американський президент Джордж Буш-старший помер 30 листопада на 94 році життя. Згадував про його постать в програмі "Культура.Live" письменник, дипломат, надзвичайний повноважений посол України в Сполучених Штатах Америки в 1994-1998 роках Юрій Щербак.

Ведучі:

Олена Гусейнова, Василь Шандро

"Смерть Буша-старшого відбилася болем в моєму серці. Я кілька разів зустрічався з цією унікальною людиною, я дуже його шанував. В цілому він відіграв величезну роль в історії України, а також сам був втіленням складної та драматичної епохи. Народившись у 1924 році, ціле 20 століття пройшло за його активною участю", — розповів Щербак.

Дипломат зауважив, що Буш був останнім президентом з того покоління, яке знало Другу світову війну, він був наймолодшим пілотом в США і свого часу ледве врятувався з палаючого бомбардирувальника.

За словами екс-посла, саме тому цей президент США прекрасно знав, що таке війна та страждання мільйонів людей, він вів дуже мудру та обережну політику щодо питань, які були пов'язані з можливою новою світовою війною, яка могла б стати ядерною. 

"На противагу Бушу-старшому, сьогоднішнє поколіня керівників не знало та не знає війни, тому вони легко граються у "війнушки" та йдуть на небезпеку кинути світ у початок нової ядерної війни. Буш прекрасно знав, що таке війна і в цьому належав до мудрих людей, які робили все, щоб вона не розпочалася", — говорив Щербак.

Юрій Щербак наголошував, що потрібно з повагою згадувати ім'я 41-го президента США, адже воно втілювало в собі складну та драматичну епоху. 

"Вперше я зустрівся з Джорджем Бушем у Києві, 1 серпня 1991 року. Як член уряду я супроводжував американську делегацію, був тоді у Верховній Раді та слухав його сумнозвісну промову", — згадує Щербак.

Він зазначив, що Білий дім тоді підтримував Горбачова, цей факт мав місце в історії. Але, Юрій Щербак говорить, що не все було так однозначно. За його словами, коли виникло питання поїздки Буша до України, Горбачов сильно захвилювався, та передав американському президенту через дипломатичні канали, що він не радить йому їхати до України через її націоналістичні настрої. 

"Джордж Буш володів технікою дипломатичних трюків. Він домовився із послом США в Москві, щоб той по відкритому зв'язку, який прослуховувався, подзвонив у Вашингтон і розповів, що Горбачов проти поїздки Буша до України. Якби він не поїхав тоді, це б викликало великий гнів і українців, і в США. Коли Горбачову принесли той запис, він був вимушений подзвонити Бушу-старшому і сказати, що не проти його візиту до України", — розповів Щербак.

Дипломат пригадує, що був радий тому приїзду американського президента, тоді в Білому домі панували різні настрої: були ті, хто підтримував Радянський Союз, але були й ті, хто був за незалежність України.

За слова екс-посла, вся команда Буша переймалася не самою незалежністю, а питанням ядерної зброї, крім Росії, ще Україна, Білорусь та Казахстан її мали, Буш боявся загрози абсолютно непередбачуваних подій. 

"Щодо промови Буша, то переглядаючи її з дистанції років, я поглянув на неї по-новому. В ній були і цитати з творів Шевченка і Довженка, і компліменти на адресу українського народу. Хочу зацитувати головну частину цієї славнозвісної промови: "Свобода, це не теж саме, що незалежність. Американці не підтримуватимуть тих, хто досягнув незалежності для того, щоб замінити віддалену тиранію на місцевий деспотизм. Американці не допомагатимуть тим, хто сприяє самовбивчому націоналізму замаскованому на етнічній ненависті". В цій фразі ключ до промови Буша", — говорив Щербак.

За його словами, цю промову Бушу писала Кондоліза Райс, яка начиталася російської літератури та казок про націоналізм українців, саме остання фраза дуже обурила багатьох людей, адже тоді в Україні лунали найдемократичніші гасла й ніколи не було націоналізму з етнічною ненавистю. 

"Все ж, я думаю, що дуже добре, що Буш тоді приїхав. Мені одразу згадується 27 листопада 1991 року, коли до Буша-старшого прийшли представники української громади й поставили питання про визнання незалежності України. Він розумів, що скоро вибори і він може програти, а українці переважно голосують за республіканців, тому сказав, що визнає незалежність України", — згадував Юрій Щербак.

Нагадаємо, що Джордж Буш-старший був 41-м президентом Сполучених Штатів Америки з 1989 до 1993 року. 

Прослухати детальніше можете за посиланням

 

Юрій Щербак, фото — портал Спектр