Топ-7 книжок про війну в місті

Топ-7 книжок про війну в місті

Війна і повсякдення: 7 книжок про війну в місті. Про це в програмі "Книжкова лавка: топ-7" говорили  літературною критикинею Іриною Ніколайчук.

Ведуча:

Олена Гусейнова

Понеділок: "Танго смерті" Юрій Винничук

— Ця книжка про два періоди: Львів 80-тих та Львів часів Другої світової війни. Напочатку, Львів постає як дуже затишне місто, в якому пахне кавою та штруделем. Потім стаються контрасти у вигляді історії Львову у 80-тих, коли професор Ярош починає досліджувати історію танго смерті, та Львову часів війни, який перетворюється на місто, яке переміщається у підпілля, яке виганяє від себе жителів. З'являється страх та потреба ховатися.

Вівторок: "Піаніст. Варшавські щоденники 1939-1945" Владислав Шпільман

— Це нон-фікшн, реальний щоденник Владислава Шпільмана. У творі розповідається про митця, який більше за все хотів творити, та чим бурхливішими ставали умови навколо, тим більше цього хотілося. Вся родина Шпільмана репресована, він спостерігає за перетворенням міста, за тим, як падають інші міста та столиці. Він залишається в місті посеред руїн, він не може впізнати колишню Варшаву. З трансформацією міста, трансформується і він сам.

Середа: "Вторгнення" Войтек Мілошевський

— Це антиутопія про Варшаву 2017 року. Ця альтернативна історія починається з гіпотези, в якій йдеться про те, що Росія завоювала Україну й знаходиться на кордоні Польщі й також планує її завоювати. 

Четверг: "Крадійка книжок" Маркус Зузак

— Героїня цієї книжки отримує досвід війни від книжок. Її дорослішання припадає на воєнний період, вона потрапляє в інше місто до прийомної родини. Тоді героїня починає досліджувати себе, оточуючих людей та місто, викрадаючи книжки з різних місць. Саме вони відкривають для неї війну.

П'ятниця: "Подорожній, або коли ти прийдеш у Спа" Генріх Белль

— Це серія оповідань про Другу світову війну. Одне з таких важких оповідань про Одесу. Безіменний хлопчик разом із однослужбовцями чекає літака й прагне повернутися в Севастополь.

Субота: "Інтернат" Сергій Жадан

— Роман про події на Донбасі. Головний герой роману Паша вирушає до міста, яким, можливо, є Дебальцеве, щоб забрати свого племінника з інтернату, однак саме в цей час місто покидає українська армія  і його оточують сепаратисти.

Неділя: "Довгі часи" Володимир Рафеєнко

— Книжка розповідає про такі міста, які війна бере в кільце та вибратися з яких можна тільки мертвим. Ця історія про життя міста Z під час війни. 

Прослухати детальніше можете за посиланням