Медіаексперт дав основні рекомендації щодо інформаційної гігієни

Медіаексперт дав основні рекомендації щодо інформаційної гігієни

Медіаексперт, доктор наук із соціальних комунікацій Олександр Чекмишев дав основні рекомендації щодо інформаційної гігієни. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він розповів, що потрібно перевіряти інформацію на офіційних джерелах, а також спокійно ставитись до інформації, що поширюється у соціальних мережах.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Потрібно перевіряти інформацію. Навіть якщо це з’явилося в соціальних мережах, дивитися офіційні сайти різних державних організацій, чи справді оголошуються якісь  особливі акції, пов’язані з воєнним станом. Оскільки ці структури доволі оперативно реагують, тоді все стає одразу зрозуміло. Потрібно спокійно ставитись до інформації і не одразу вірити інформації, а ставитись до неї критично", — зазначив Олександр Чекмишев.

Він також додав, що "російська пропагандистська машина працює не бездоганно. Коли трапляються випадки надходження смс-повідомлень про мобілізацію або про те, що авто на єврономерах будуть вилучені для потреб армії чи інші, треба робити максимальний репост. Гумор може стати основною зброєю для розвінчування цієї інформації. Це друге, що я б особливо рекомендував".

На цю тему — Журналістка розповіла про хвилю фейків та маніпуляцій у соцмережах щодо воєнного стану

Нагадаємо, 26 листопада парламент запровадив воєнний стан на частині території України, який триватиме 30 діб. Воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка

30 листопада всіх українських моряків, заарештованих київським районним судом окупованого Сімферополя, відправили до Москви.

Прослухати повну версію розмови.