Савченко про економічні наслідки воєнного стану: банки будуть утримуватись від нових кредитів

Савченко про економічні наслідки воєнного стану: банки будуть утримуватись від нових кредитів

Аналізуючи економічні наслідки запровадження воєнного стану, ректор Міжнародного інституту бізнесу, заступник голови Нацбанку у 2005-2009 рр., заступник міністра фінансів у 2009-2010 рр. Олександр Савченко переконаний, що банки будуть утримуватись від нових кредитів. Про це він розповів вефірі Українського радіо в програмі "Економ-варіант".

Ведучий:

Сергій Сулим

"Поки прямі дії, заборони ніяк не позначаються на девальвації, інфляції чи на скороченні відсотків але це все одно втрати. Тому, звичайно, суспільство чекає від влади якихось видимих дій, які посилять Україну і послаблять Росію. Якщо таких дій і наслідків таких дій суспільство не побачить, то влада і Україна програють, однозначно", — зазначив Олександр Савченко.

Олександр Савченкопрокоментував також падіння акцій приватних підприємств.

"Падіння акцій приватних підприємств нас не стосуються. Вони як падають, так і зростають. Буде позитивна інформація про Украину, будуть зростати", — пояснив Савченко.

Він додав, що його "хвилює інше питання, а саме: зростання процентів по запозиченнях для українських компаній. Тут вже реальні втрати. Банки будуть утримуватись від нових кредитів".

Крім того, Савченко наголосив, корупція стримує Захід від більш потужної підтримки України.

Нагадаємо, 26 листопада Парламент запровадив воєнний стан на частині території України, який триватиме 30 діб. Воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
30 листопада всіх українських моряків, заарештованих київським районним судом окупованого Сімферополя, відправили до Москви.
 
Прослухати повну версію розмови.