Воєнний стан не запроваджено в Україні, він є лише на папері — журналіст-розслідувач

Воєнний стан не запроваджено в Україні, він є лише на папері — журналіст-розслідувач

Воєнний стан не запроваджено в Україні, він є лише на папері, переконаний журналіст-розслідувач Володимир Бойко. В ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" він наголосив, що оскільки Міністерство закордонних не повідомило Організацію Об’єднаних Націй про перелік обмежень прав і свобод громадян, які запровадженні цим воєнним станом, то воєнного стану як такого немає.

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Я не погоджуюсь з самим визначенням, що в Україні запроваджено воєнний стан. В Україні оголошено воєнний стан з 28 листопада, але він не запроваджений, не введений, оскільки воєнний стан — це комплекс адміністративних заходів, спрямованих на обмеження прав і свобод людини з метою організувати на належному рівні відсіч збройній агресії. Оскільки президент України сказав, що права і свободи обмежуватись не будуть, це означає, що воєнного стану немає", — зазначив Володимир Бойко.

Він наголосив, що оскільки Міністерство закордонних не повідомило Організацію Об’єднаних Націй про перелік обмежень прав і свобод громадян, які запровадженні цим воєнним станом, то воєнного стану як такого немає.

"З формальної точки зору це є очевидним, тому що головна ознака воєнного стану викладена в статті 24 закону України про правовий режим. Якщо дійсно запроваджується воєнний стан, то Україна в особі Міністерства закордонних справ має негайно повідомити Організацію Об’єднаних Націй про перелік обмежень прав і свобод громадян, які запровадженні цим воєнним станом. Якщо такого повідомлення не було, то відповідно воєнного стану немає. Він є на папері", — прокоментував Бойко.

Він також додав, що "воєнний стан, безсумнівно, потрібно було запровадити ще в березні 2014 року". 

Нагадаємо, 26 листопада Парламент запровадив воєнний стан на частині території України, який триватиме 30 діб. Воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

 

За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
30 листопада всіх українських моряків, заарештованих київським районним судом окупованого Сімферополя, відправили до Москви.
 
Прослухати повну версію розмови.