Фальшиві гроші: експерт розповів, що робити, коли до ваших рук потрапила підробка

Фальшиві гроші: експерт розповів, що робити, коли до ваших рук потрапила підробка

До рук українців потрапляють фальшиві гроші. Виконавчий директор Громадської спілки "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповів, як діяти, коли до ваших рук потрапила підробка, і як вбігти себе від фальшивих грошей.

Ведучий:

Владислав Красніцький

Як часто фальшиві гроші можуть потрапити до рук пересічних українців і як визначити, що це підробка чи справжня банкнота?

— Якщо ви користуєтьсь легальними магазинами, якщо ви берете гроші з банку або банкомату, то ви суттєво зменшуєте шанс потрапити у ситуацію, коли до ваших рук потрапить фальшива банкнота. Якщо ж ви користуєтеся послугами чорного ринку, міняєте валюту в обмінниках, які не є офіційними, то шанс отримати фальшиві гроші значно зростає. Тоді, якщо ви зрозуміли, що вас ошукали, потрібно звернутися у відділення банку і пояснити ситуацію. Якщо ви розрахуєтеся тією банкнотою і вас на цьому моменті хтось схопить, то ви будете мати неприємність з нашою українською поліцією.  

Людина отримала фальшиву банкноту, не знала, що це підроблені гроші, і спробувала розрахуватися, і це стало відомо. Тобто людині потрібно буде ще доводити, що її ошукали?

— Так. У будь-якому випадку, якщо буде виявлено, що ви розрахувалися підробленою банкнотою, на вас очікує спілкування зі слідчим відповідного підрозділу поліції для того, щоб взяти з вас свідчення. Доки ви не доведете, що ця банкнота потрапила до вас у руки абсолютно випадково, вас будуть сприймати достатньо негативно.

У вас запитають, де ви взяли цю банкноту. Якщо вас уважно вислухають, підуть перевірять і на гарячому схоплять чорного обмінщика, і в нього виявляться аналогічні банкноти, то з вас знімуть підозри. Але якщо цього не станеться, ви будете, на жаль, мати неприємність.

Тому краще в цій ситуації бути максимально уважним, дивитися, що ви берете до рук, чим ви потім розраховуєтесь.

В НБУ зазначили, що найчастіше підроблені гривні збувалися через каси закладів швидкого харчування, супермаркетів, метрополітену, автозаправних станцій. До речі, цікавий випадок теж був у минулому році, коли було зафіксовано, що підробки потрапити до кас банків через програмно-технічні комплекси обслуговування з функцією приймання готівки. Тобто підробна готівка навіть до банків може потрапити.

— У цій ситуації, безперечно, весь тягар відповідальності і збитків несе той, хто виявив цю банкноту. Якщо це банк і дійсно в нього через термінал з’явилися такі гроші, він спише ці збитки. Якщо це магазин, він віддасть це в банк, і банк спише. Тобто вони знайдуть вихід з цієї ситуації. Головне, аби це не була фізична особа, яка потім потрапить в достатньо неприємну ситуацію з правоохоронним органами.

Нагадаємо, в Україні найчастіше підробляють 500, 100 і 50 гривень. Так, у січні — вересні 2018 року кількість і сума вилучених з обігу підроблених банкнот скоротилася на 35% і на 48% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про Це повідомила прес-служба Національного банку України.

Прослухати повну версію розмови.