Міжнародник: угода про Брезкіт — це поступки Великої Британії майже без зворотніх поступок з боку ЄС

Міжнародник: угода про Брезкіт — це поступки Великої Британії майже без зворотніх поступок з боку ЄС

Угода про Брезкіт — це поступки Великої Британії майже без зворотніх поступок з боку ЄС, переконаний доцент Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Віктор Константинов. В ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" він також розповів, що вірогідність ратифікації цієї угоди британським парламентом є не високою.

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Найбільш принциповими в угоді про Brexitє: погоджена сума відступних, умова про те, що зберігається прозорий кордон між Північною Ірландією та Ірландською Республікою, а також те, що на перехідний період Велика Британія буде підпорядковуватись значній частині законодавства Європейського Союзу у зовнішній торгівлі, у митних питаннях, у соціальній політиці. Це фактично поступки Великої Британії майже без зворотніх поступок з боку ЄС", — зазначив Віктор Константинов.

На цю тему: Великобританія досягла домовленості з ЄС щодо Brexit— Барньє

Він також додав, що "офіційною позицією Брюсселя є те, що це остаточна угода. Позиція уряду Терези Мей також визначає, що це остаточна угода. Але насправді вирішальна битва буде на початку грудня при ратифікації, коли цю угоду буде приймати Парламент, якщо він її прийме. Вірогідність цього поки що невисока. Якщо Парламент її провалить, далі про її ратифікацію в парламентах ЄС не йтиме мови. Тоді запрацює інший сценарій, тобто вихід без угоди".

Детальніше — Експерт: є три сценарії виходу Великобританії з ЄС

Нагадаємо, 21 червня британський парламент ухвалив законопроект щодо Brexit.

19 жовтня Євросоюз скасував позачерговий саміт щодо Brexit через те, що жодних домовленостей в основних суперечливих питання досягнуто не було. Позиція прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей, з якою вона поїхала на саміт щодо Brexit, викликала невдоволення у Великобританії. Коли Тереза Мей запропонувала лідерам ЄС продовжити перехідний період, цей меседж негативно прийняли євроскептики в консервативній партії. Якщо перехідний період продовжиться, країна виплачуватиме кошти в бюджети ЄС. З іншого боку, члени консервативної партії, які прихильно налаштовані до ЄС сказали, що це не вихід із ситуації, адже прийматимуться правила без можливості ухвалювати рішення, озвучувати свої позиції.

Основною проблемою переговорів було питання врегулювання кордонів Північної Ірландії. ЄС говорив про те, що ця країна, не залежно від того, якими будуть відносини між Великобританією і ЄС в майбутньому, має залишатися складовою єдиного ринку товарів і митного союзу. У Великобританії заявили, що не можуть мати різні регуляторні режими для різних частин Великобританії.

Домовленості про Brexit передувало півтора року складних переговорів.

25 листопада на позачерговому саміті в Брюсселі 27 лідерів держав Євросоюзу схвалили угоду про вихід Великої Британії з ЄС.

Тереза Мей звернулась до британців із закликом підтримати її угоду. Вона заявляє, що це найкраща домовленість, яку тільки могла отримати Велика Британія.

Велика Британія має вийти з Євросоюзу 29 березня 2019 року.

Прослухати повну версію розмови.