Саміт Великої двадцятки опинився в тіні проблем, які з ним не пов’язані — експерт

Саміт Великої двадцятки опинився в тіні проблем, які з ним не пов’язані — експерт

Саміт Великої двадцятки опинився в тіні проблем, які з ним не пов’язані, переконаний доцент Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Віктор Константинов. В ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" він також розповів, чому президент Сполучених Штатів Дональд Трамп відмовився зустрічатись з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Цей саміт ще більшою мірою, ніж попередній, опинився в тіні непов’язаних з ним проблем: Це протистояння Дональда Трампа і Володимира Путіна, протистояння Китаю та Сполучених Штатів", — зазначив Віктор Константинов.

Віктор Константинов прокоментував те, що на саміті не планується розглядати питання, які будуть взяті до уваги на Кліматичному конгресі.

"Наприклад, Росія не бореться з глобальним потеплінням, оскільки їй це вигідно. Північноморський шлях залежить від потепління, і тоді він стане комерційно вигідним. Це окремий випадок, але він дуже вказує на те, як мислять лідери держав в добу меншої глобалізації. Панують економічні інтереси. Насправді, держави або не зацікавлені втілювати рішення по Кіотському протоколу, або навпаки мають побічні зиски, які змушують їх ігнорувати деякі очевидні речі.

Також він пояснив, чому президент Сполучених Штатів Дональд Трамп відмовився зустрічатись з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

"Об’єктивно, що реакції Трампа є не для світової спільноти, а для американського політикуму. Трамп не хоче демонструвати свою прихильність до діалогу з Путіним, бо це не популярно сьогодні у Вашингтоні. З іншого боку, так він не буде провокувати якесь загострення до того, як він врегулює зі своєю командою адвокатів позицію по свідченнях", — зазначив доцент.

На цю тему : Відмова Трампа від зустрічі з Путіним свідчить, що президент РФ маргіналізується — експерт

Щодо митної війни Сполучених Штатів та Китаю, "Сполучені Штати мають зважати на позицію Європейського Союзу, який не хоче цієї війни. Крім того, чимало американських підприємств зацікавлені у співпраці з Китайською Народною Республікою".

Нагадаємо, саміт "Великої двадцятки" проходить у Буенос-Айресі30 листопада — 1 грудня 2018 року.

Прослухати повну версію розмови.