Європарламентарі просять запровадити нові санкції проти Росії через події у Керченській протоці

Європарламентарі просять запровадити нові санкції проти Росії через події у Керченській протоці

97 депутатів Європейського парламенту закликали накласти додаткові санкції проти Росії через напад на українські кораблі біля Керченської протоки.

Текст листа з заявою розмістило у Фейсбук представництво України в ЄС.

"Агресія Путіна не може залишатись без відповіді. Ми, члени Європейського парламенту, які підписали листа, закликаємо верховного представника Могеріні та всіх лідерів європейських урядів накласти цільові санкції проти Росії. Європа не може стояти осторонь, поки президент Путін повільно, але неухильно руйнує основи міжнародного порядку, засновані на правилах", – йдеться у листі.

Нагадаємо, 25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

29 листопада стало відомо, що Київський районний суд окупованого Сімферополя заарештував на два місяці 24 українських моряка, яких захопили російські спецслужби в районі Керченської протоки.
 
30 листопада уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що всіх заарештованих моряків відправили до Москви.
 
Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію надати інформацію про українських полонених моряків.