Допомогу для політв'язнів кримчанам складніше отримати через статус нерезидентів — правозахисниця

Допомогу для політв'язнів кримчанам складніше отримати через статус нерезидентів — правозахисниця

Затримані російською владою українські політв’язні-кримчани, вдповідно до українського законодавства є нерезидентами України, тому  їм важче отримати передбачену державою фінансову допомогу. Про це ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Вдень” повідомила керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.
 
"Кожному родичу (політв'язня — ред.) або заявнику, який звертається про таку допомогу, необхідно відкрити рахунок в українському банку, куди будуть перераховані ці кошти — 100 тис. Для кримчан це проблема. Кримчанам непросто його відкрити, бо вони за законом про вільну економічну зону “Крим”, є нерезидентами",— повідомила Ольга Скрипник.
 
За її словами, аби отримати допомогу, кримчанам необхідно додатково звертатися за довідкою переселенця. 
 
"Для кримчан, які є нерезидентами, єдиний вихід — брати довідку переселенця: про взяття на облік як внутрішньо переміщені особи. Лише з цією довідкою вони можуть відкрити хоч якийсь рахунок в українському банку", — зазначила правозахисниця.
 
Нагадаємо, Україна в бюджеті 2018 року заклала 96 млн грн на допомогу особам, що стали полоненими незаконних збройних формувань, які контролюють окупаційні адміністрації, чи безпосередньо Російської Федерації на її території. Ці особи мають право на фінансову допомогу в розмірі 100 тис грн. Тим не менш, комісія яка повинна розподіляти ці гроші, була створена при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб тільки на початку листопада, і вона працює менше місяця.
 
Слухати повну версію.