Розподілення державних коштів політв'язням Кремля непрозоре — правозахисниця

Розподілення державних коштів політв'язням Кремля непрозоре — правозахисниця

Робота комісії, яка розподіляє фінансову допомогу українським політв'язням, що перебувають в Криму та Росії, не є прозорою. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Вдень” повідомила адвокаційна менеджерка Центру інформації про права людини Альона Луньова.
 
“У нас виникло багато запитань щодо їх процедур, а також щодо того, що вони не є прозорими, зрозумілими і передбачуваними. Виникають питання, чи справедливо будуть розподілені ці гроші, бо наразі їх ніхто не отримав. До цієї комісії, на жаль, не ввійшли представники громадських організацій. Представники міністерства посилаються на те, що це розподіл бюджетних коштів і громадські організації не можуть в ньому брати участь, але разом з тим засідання комісії закрили просто для приутності громадських організацій, тому ми не знаємо, що там відбувається”, — повідомила правозахисниця. 
 
За її словами, хоча кошти були виділені ще на початку року, комісія змогла запрацювати менше місяця тому.
 
"Не дивлячись на те, що держава в бюджеті 2018 року заклала 96 млн грн на допомогу особам, що стали полоненими, незаконних збройних формувань, які контролюють окупаційні адміністрації, чи безпосередньо Російської Федерації на її території. Ці особи мають право на фінансову допомогу. Майже 11 місяців створювалася комісія, яка повинна розподіляти ці гроші. Вона була створена при міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб тільки на початку листопада, і вона працює менше місяця", — зазначила Альона Луньова. 
 
Нагадаємо, 17 жовтня уряд схвалив рішення щодо розширення можливостей підтримки і надання допомоги політв’язням та їх родинам. Зокрема передбачається можливість отримання по 100 тис. гривень на правову допомогу, а загалом у бюджетній програмі на початку року закладено близько 96 млн гривень. 
 
Зазначимо, 9 листопада Правозахисник Борис Захаров заявляє, що немає точних даних по кількості українських  політичних в'язнів, яких утримують на території Росії, окупованого Москвою Криму, так званих "ЛНР" та "ДНР".
 
Слухати повну версію.