СБУ: є кілька версій витоку переговорів росіян під час захоплення українських суден

СБУ: є кілька версій витоку переговорів росіян під час захоплення українських суден

У Служби безпеки України є кілька версій, чому переговори російських військових під час тарану українських суден у Керченській протоці 25 листопада потрапили у мережу Інтернет.

Про це під час брифінгу розповів керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

За його словами, зокрема, Росія могла навмисно зробити доступними радіопереговори своїх офіцерів щодо захоплення українських кораблів щоби дискредитувати Україну.

Прослухати

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.
 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
29 листопада стало відомо, що Київський районний суд окупованого Сімферополя заарештував на два місяці 24 українських моряка, яких захопили російські спецслужби в районі Керченської протоки.
 
30 листопада уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що всіх заарештованих моряків відправили до Москви.
 
Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію надати інформацію про українських полонених моряків.