Біологиня Озерна: клінічні дослідження не доводять, що вітамін С чи його надмірні дози лікують застуду

Біологиня Озерна: клінічні дослідження не доводять, що вітамін С чи його надмірні дози лікують застуду

Сезон застуд збігається із сезоном цитрусових. Хто сказав, що лимони та вітамін С, який в них міститься, лікує застуду - лікарі чи маркетологи? Про це ви дізнаєтеся в програмі "ФізКультура".

Ведуча: 

Дарія Озерна

Денна норма вітаміну С складає 75 міліграмів для жінок та 90 міліграмів для чоловіків. Надлишок вітаміну С не шкідливий, але понад 2 грами на день його їсти не варто. Чи є лимони та апельсини найкращим джерелом вітаміну С?

Ні, червоний перець, ківі, полуниця, броколі - ось найкращі джерела цього вітаміну. В одному апельсині міститься трохи менше денної норми вітаміну С, тоді коли в 100 грамах обліпихи понад 4 денні норми цього вітаміну. Так чи інакше, скибка лимону не найкраще джерело вітаміну С. 

Та чи потрібен він в разі застуди? Ні, це не ліки. Клінічні дослідження не доводять, що вітамін С чи його надмірні дози лікують застуду. Але, є дані, що регулярне споживання 50 міліграмів вітаміну С може запобігти застуді чи полегшити її симптоми. Вітамін С допомагає краще засвоювати залізо з їжі, він потрібен для здорових судин та утворення в шкірі колагену. Ось це, а не боротьба з інфекціями, його головна функція в організмі. 

Але з досвіду ми знаємо, що теплий чай з лимоном допомагає при застуді. Чому?

По-перше, це тепла рідина, що зігріває носоглотку, а при застуді саме це нам й потрібно.

По-друге, ефірні олії цитрусових не є ліками, але мають певні противірусні ефекти, а ще покращують настрій. Саме запахи цитрусових у більшості людей викликають відчуття бадьорості і піднесеного стану.

Тож, якщо ви раптово захворієте, раджу не налягати на таблетки із високими дозами вітаміну С, а пити теплі напої та їсти апельсини, обліпиху та ківі. Це - легка їжа, що може покращити ваш стан і не завдяки вітаміну С.

Будьте здорові!

Прослухати детальніше можете за посиланням