ЦВК скасувала місцеві вибори у десяти областях через воєнний стан

ЦВК скасувала місцеві вибори у десяти областях через воєнний стан

29 листопада Центральна виборча комісія ухвалила рішення про скасування виборчого процесу в об'єднаних територіальних громадах 10 областей України, в яких введено воєнний стан.

Про це йдеться на офіційному сайті ЦВК у Фейсбук.


Як повідомляє ЦВК, відповідно до частини першої статті 19 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в умовах воєнного стану забороняється проведення виборів президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховної Ради АР Крим і органів місцевого самоврядування.

Обмеження стосується регіонів, які межують з Росією, морями і Придністров'ям — Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької, Сумської, Харківської, Чернігівської і Вінницької областей.

"При цьому визначено, що питання призначення виборів у цих областях вирішуватимуть суб'єкти їх призначення в порядку, визначеному законодавством України після припинення або скасування воєнного стану", — йдеться в рішенні ЦВК.

Читайте також — Андрій Магера: Чи хотів би я залишитися працювати у ЦВК, відверто скажу — так

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

Новини по темі — Запровадження воєнного стану в Україні: що варто про це знати

Після захоплення спецпризначенцями Росії українських кораблів в Азовському морі президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан.

26 листопада Верховна Рада запровадила воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.