Монетизація субсидій має спонукати людей економити — експерт

Монетизація субсидій має спонукати людей економити — експерт

Запровадження з 2019 року монетизації субсидій має на меті зацікавити людей економити. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" повідомив директор департаменту соціальної політики Інституту місцевого розвитку Антон Левицький
 
“Субсидії в більшості випадків демотивують людей до економного споживання послуг. Тому мета уряду в тому, щоб призначивши субсидію, створити умови для того, аби люди були зацікавлені менше спожити і зменшити платіжки”, — зазначив Левицький.
 
За його словами, отримувачі субсидій зможуть отримати невикористані на субсидії кошти в кінці року та розпоряджатися ними на власний розсуд.
 
"Якщо зараз органи соцзахисту перераховують кошти на підприємства, то з нового року буде створений єдиний рахунок Ощадбанку, на який бюджет перераховуватиме кошти на субсидії. Підприємства-надавачі послуг та ОСББ надаватимуть запити про отримані послуги і Ощадбанк з цього рахунку буде перераховувати кошти підприємствам. По суті, нічого не зміниться, але з'являється один нюанс. Коли закінчиться бюджетний рік, то якісь кошти залишаться на цьому рахунку. Тоді тим, у кого залишаться ці кошти, їх зможуть повернути. Для цього люди будуть повинні відкрити власні рахунки в Ощадбанку. Це вже стане живими грошима і люди зможуть їх використати на власний розсуд", — підкреслив експерт. 
 
Нагадаємо, 8 листопада уряд схвалив рішення про запровадження в Україні монетизації субсидій з 1 січня 2019 року. Відповідний проект Постанови КМУ був розроблений Мінфіном.
 
Слухати повну версію.