Росія перейшла межу — посол США Йованович про події в Азовському морі

Росія перейшла межу — посол США Йованович про події в Азовському морі

Надзвичайний та повноважний посол США в Україні Марі Йованович заявила, що своїми діями в Азовському морі Росія переступила межу, офіційно підтвердивши свою участь в агресії проти України.

Про це вона сказала під час ІІ Міжнародної конференції з морської безпеки, повідомляється на офіційному сайті посольства США в Україні.

"У неділю Росія перейшла межу. Скептики та російські чиновники більше не можуть заперечувати те, що нам давно відомо: мотузки, якими контролюють ляльки у цьому конфлікті, — чи то це "маленькі зелені чоловічки" або так звані сепаратисти, можна відстежити безпосередньо до Москви", — сказала вона.

За її словами, фактично, Москва визнала свої дії, і "російські війська першими відкрито атакували українські війська, що призвело до насильства, що простяглося від землі до моря".

"Ця атака являє собою небезпечну ескалацію і є складовою частиною російських агресивних дій",  — переконана Йованович.

Посол США також зазначила, що захист судноплавства від російської загрози є дуже важливим для захисту української економіки та її народу, а також для безпеки і стабільності всього Чорноморського регіону.

"США стоятимуть поруч з громадянами України у протидії російські агресії", — наголосила вона.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

Після захоплення спецпризначенцями Росії українських кораблів в Азовському морі президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан

26 листопада Верховна Рада запровадила воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

На фото — Марі Йованович під час промови на Конференції з морської безпеки