Біологиня Озерна: випікання солодощів є творчим самовираженням як малювання чи спів

Біологиня Озерна: випікання солодощів є творчим самовираженням як малювання чи спів

Пляцок із румбамбаром, галицькі перекладанці, еклери, завиванець із маком, яблучний штрудель, сирники з родзинками та імбирні пряники…Хочеться смаколиків? У програмі "ФізКультура" розповіли, чи можуть солодощі бути корисними. Зокрема, домашня, зроблена власноруч випічка може бути корисною... для психічного здоров’я.

Ведуча:

Дар'я Озерна

Випікання солодощів — це творче самовираження як малювання чи спів, тому воно покращує наше самопочуття. Це простір, де ми ладні вигадувати й творити щось нове. Коли ми печемо для когось, то виражаємо своє почуття і ставлення через їжу. Їжа для нас символізує турботу і добробут. Випікання для інших, це так би мовити акт альтруїзму й може подарувати відчуття єднання з людьми.

Готувати солодощі радять людям, які схильні до депресій і тим, кому важко розвивати навички самоогранізації. Готування тренує короткочасну пам'ять, коли ми відміряємо цукор та борошно, коли нам вдається пиріг, ми повертаємо собі відчуття контролю та успіху. Наразі у Британії пацієнтам психоаналітилів радять займатися випіканням, і це дає хороші результати. Випіканння змушує нас бути тут і зараз, та думати лише про поточну справу. Звичка до такої присутності у теперішньому часі зараз втрачається через багатозадачність та мобільні телефони. А ось завдяки випічці маємо справу для тренування зосередженості.

Випічка — це ще запах ванілі, кориці, лимону, яблук, які у багатьох людей асоціюються з відчутттям щастя. Приємна музика на радіо "Промінь" і "Культура", м'яке тісто в долоні збагачує наш світ відчуттів і тішить мозок.

Кінець кінцем, склад домашньої випічки ви можете контролювати, поклавши менше цукру, цільнозернове борошно й справжнє масло. Це робить її менш шкідливою. Якщо вам не до вподоби готування, випікання не принесе щастя. Беріться за це, якщо тільки ця справа вам подобається. Розділіть шедерви з близкьким, це зменшить споживання калорій і збільшить радість довколо.

Прослухати детальніше можете за посиланням