Виплати вкладникам ВТБ банку почнуться до кінця грудня — Фонд гарантування вкладів

Виплати вкладникам ВТБ банку почнуться до кінця грудня — Фонд гарантування вкладів

Виплати гарантованих сум вкладникам оголошеного банкрутом філіалу російського ВТБ банку в Україні розпочнуться не пізніше 26 грудня. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Ввечері” повідомила заступниця директора Фонду гарантування вкладів Наталія Радуха.
 
“Ми вже вивчили ситуацію і готові до виплати гарантованої суми. Там близько 150 тис рахунків, це близько 40 тис клієнтів. Загальна сума гарантованої суми там понад 900 млн грн. Фонд гарантування вкладів почне виплачувати гарантовану суму не пізніше 26 грудня. Тобто всі клієнти, які мають вклади в цьому банку, зможуть отримати в межах гарантованої суми, а на сьогодні це 200 тис. грн, таку суму у банків-агентів”, — повідомила Наталія Радуха. 
 
За її словами, тимчасова адміністрація була введена в банк через те, що банк не зміг виплачувати кошти, які хотіли забрати клієнти. 
 
“Вони не виконували нормативи та не виконували платіжні доручення клієнтів протягом 5 банківських днів на суму, що перевищувала 5% кредиторських вимог. Тобто вони не могли виплачувати кошти, які клієнти хотіли забрати”, — зазначила вона. 
 
Нагадаємо, 27 листопада Національний банк України ввів тимчасову адміністрацію у ВТБ банк, визнавши напередодні цю дочку однойменного російського банку неплатоспроможною.
 
Останнім часом у ВТБ були суттєві проблеми з ліквідністю, тобто наявністю грошей для забезпечення операційної роботи банку. Особливо це стало помітно в листопаді: 5 листопада банк запровадив 10% комісію для зняття вкладів, а вже 16-го підняв її до захмарних 25%. 
 
Слухати повну версію.