Біологиня Озерна розповіла, чи варто їсти червоне м'ясо

Біологиня Озерна розповіла, чи варто їсти червоне м'ясо

Чи  варто їсти червоне м’ясо та м’ясні вироби? Про те, чим корисне, а чим шкідливе червоне м’ясо, скільки його можна їсти, і як зменшити ризики для здоров’я поговоримо в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар'я Озерна

До червоного м'яса відносять свинину, яловичину і баранину, тобто м'язи ссавців, а не птиці. Ще є процесоване м'ясо: ковбаси, копчення, хот-доги. Ми говоримо про те й друге, адже дослідження показують, що люди, які їдять червоне м'ясо зазвичай вживають і м'ясні вироби, тож маємо змішані дані. Червоне м'ясо є найкращим джерелом заліза, цинку, незамінних амінокислот, вітаміну В12. Усі ці сполуки корисні, вони допомагають організму підтримувати здорову вагу та міцні м'язи. І ми маємо їх отримувати з їжі, а не з біологічних добавок. 

З іншого боку, є кілька причин аби рідше їсти червоне, а особливо процесоване м'ясо, зменшувати розмір порцій або шукати йому альтернативу. Люди, що регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м'яса, частіше хворіють на серцево-судинні захворювання, рак та передчасно помирають.

По-перше, процесоване м'ясо в раціоні збільшує ризик раку прямої кишки, підшлункової залози та простати. Процесоване м'ясо містить нітрозаміни та поліциклічні ароматичні вуглеводи, речовини, які мають карценогенну дію. Щодо червоного м'яса,  таких вказівок на його зв'язок з раком немає, його відносять до ймовірно карценогенних речовин. Так, воно може шкодити, наприклад, сіалові кислоти червоного м'яса можуть сприяти пухлинному росту.

По-друге, надмірне споживання м'яса повязане із більшим ризиком високого тиску. Можливо, причина не в самому м'ясі, а в солі м'ясних виробів чи супутніх продуктів. Жирне м'ясо може порушувати баланс переносників жирів в крові і провокувати атеросклероз.

По-третє, в червоному м'ясі багато незамінних амінокислот, які потрібні для підтримки м'язів, але їх надлишок може збільшувати ризик діабету другого типу, прискорювати старіння і запальнi процеси.

Що робити?

Дотримуйтеся помірності і різноманіття. Процесоване м'ясо радіть їсти не частіше 3 разів на тиждень, а краще взагалі відмовитися. Готового червоного м'яса радять їсти не більше 70 грамів на день і їсти не щодня. М'ясо птиці не шкодить організму. М'ясо краще запікати, тушкувати та варити, менше солі та більше прянощів.

Робіть вегетаріанські дні, збагачуйте раціон рибою, горіхами та бобовими, супроводжуйте м'ясо гарніром із овочів. Будьте фізично активними і тримайте вагу, адже це знижує ризик багатьох хвороб.

Прослухати детальніше можете за посиланням