Спікер Парубій підписав закон про введення воєнного стану

Спікер Парубій підписав закон про введення воєнного стану

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про затвердження указу президента Петра Порошенка про введення воєнного стану на 30 діб на частині території України.

Про це свідчать дані на сторінці відповідного законопроекту №9338 на сайті Верховної Ради.

На сайті також повідомляється, що закон передано на підпис президенту України.

Читайте також — Запровадження воєнного стану в Україні: що варто про це знати

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

Докладніше — Фінансовий експерт розповів, що буде з економікою в умовах воєнного стану

Після захоплення спецпризначенцями Росії українських кораблів в Азовському морі президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан

 
26 листопада на сайті президента з'явився указ про запровадження воєнного стану в Україні строком на 60 діб. Пізніше президент Порошенко вирішив змінити свій указ про запровадження воєнного стану, скоротивши його термін до 30 днів, "аби цей строк жодним чином не накладався на початок виборчої кампанії".
 
Пізніше 26 листопада Верховна Рада запровадила воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.