Росія могла застосовувати до українських моряків незаконні методи тиску — Геращенко

Росія могла застосовувати до українських моряків незаконні методи тиску — Геращенко

Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко не виключає, що Росія застосовувала до українських моряків незаконні методи тиску.

Про це вона повідомила у Facebook.


За її словами, сьогодні було проведено нараду за участі уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, представників ВМС, МінТОТ, МЗС та неурядових організацій для координації зусиль щодо надання правової, психологічної, соціальної допомоги родинам моряків і самим заручникам.

"Ми вважаємо хлопців військовополоненими, захопленими російськими сомалійськими піратами в нейтральних водах. Ми бачимо підлість Кремля, який не надавав інформацію, в тому числі через офіс омбудсмена, про стан здоров‘я і утримання хлопців, окупанти не до всіх допускають адвокатів. І судячи з провокаційного відео, запущеного в мережу, де хлопців примушують щось читати з листка, до них застосовували незаконні методи тиску", — написала вона.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.
 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
Після цих подій президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан.
 
26 листопада Парламент запровадив воєнний стан на частині території України, який триватиме 30 діб. Як заявив у сесійній залі президент Порошенко, воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.
 
Міжнародний комітет червоного хреста пообіцяв вживати всіх заходів для доступу до захоплених росіянами українських моряків і надання їм медичної допомоги.